Wykonanie
Jest to typowy przykład sałatki „z niczego” –
szczaw i
natka pietruszki z Babcinego ogródka,
sałata i
dymka znalezione w lodówce, prosty sos i świeże
jajka na miękko z rozpływającym się
żółtkiem. Do tego orzeźwiające
truskawki i
rzodkiewka. Prosty przepis na świeże, letnie śniadanie :)Składniki:2
jajkaok 1 szklanki
sałaty lodowej pokrojonej w cienkie paseczkiok 6 dużych listków szczawiu2
rzodkiewkikilka listków
natki pietruszki2-3
truskawkiok 1-2 łyżek drobno pokrojonej
dymki lub
szczypiorku2 łyżeczki
majonezu1 łyżeczka
cytryny0,5 ząbka
czosnkupieprzsóljajka ugotuj na miękko*wymieszaj
majonez z
sokiem z cytryny, dodaj posiekany lub rozgnieciony
czosnek i ok 1 łyżeczki posiekanej dymki/szczypiorku, dopraw
solą i
pieprzem i dobrze wymieszajpokrój listki szczawiu w paseczki, wymieszaj z pokrojoną wcześniej
sałatą lodową, ułóż na talerzu
rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki, następnie w paseczki, ułóż na sałacie
truskawki pokrój na półplasterki, ułóż na warzywach na wierzchu ułóż
jajka, posyp odrobiną
soli i
pieprzu, ozdób listkami
natki pietruszkisałatkę podaj z przygotowanym wcześniej sosemSmacznego! :)*zagotuj
wodę w garnuszku, włóż do niej
jajka (o temperaturze pokojowej) i gotuj 6 minut. Następnie przełóż do miski z lodowatą
wodą lub wstaw garnek pod strumień zimnej
wody, i wystudź. Następnie bardzo delikatnie obierz ze skorupki.**jest to moja pierwsza
sałatka ze
szczawiem i na pewno nie ostatnia – kwaskowate listki bardzo pasują do tego typu dania :)
