Samosa / samosy z ziemniakami i groszkiem

nazwa

Wykonanie

Jeżeli ktoś zorganizowałby konkurs na najbardziej nieksztaltne samosy, moje byłyby w czołówce ;) Na swoje usprawiedliwienie powiem, że robiłam je po raz pierwszy..
Najlepsze są tuż po usmażeniu – wtedy ciasto chrupie :)
Składniki:
0,5 szklanki mąki
0,5 łyżki semoliny (użyłam mąki ryżowej)
1,25 łyżeczki soli
3 łyżki oleju + do głębokiego smażenia
ok 50 ml letniej wody
3 duże ziemniaki (ugotowane w mundrukach)
0,5 szklanki mrożonego groszku
2 zielone chilli
0,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego*
1 łyżeczka mielonej kolendry
0,25 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka amchur (sproszkowanego mango)** z mąki, semoliny, 0,25 łyżeczki soli, 1 łyżki oleju i wody zagnieć miękkie ciasto
przykryj je ściereczką i odstaw na conajmniej 15 minut
ziemniaki obierz i pokrój w kostkę na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oleju, dodaj nasiona kminu rzymskiego, wrzuć groszek i podsmaż, aż trochę się rozmrozi (ok 1-2 minut)
dodaj pozostałe przyprawy, posiekane chilli i pokrojone w kostkę ziemniaki
smaż ok 5 minut, przełóż na talerz i poczekaj aż farsz ostygnie
ciasto podziel na 4 równe części, uformuj z każdej z nich kulkę
teraz musisz uformować coś w rodzaju rożka na farsz, który na końcu zalepisz -> filmik instruktażowy tutaj
gotowe samosy smaż w głębokim oleju, aż będą rumiane z obu stron
Smacznego! :)
*miałam tylko sproszkowany kmin rzymski – dodałam troszkę mniej niż 0,5 łyżeczki
**niestety nie miałam tego składnika, więc go pominęłam..
***przepis pochodzi z tej strony: http://www.manjulaskitchen.com/2007/04/19/samosa/
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2012/08/19/samosa-samosy-z-ziemniakami-i-groszkiem