Wykonanie
Tort makowy należy do tradycyjnych wypieków świątecznych w moim domu i choć nie nalezy do wypieków, które obowiazkowo pojawiają się w tych dniach jest bardzo mile widziany.Wilgotne, ciężkie, pachnące
migdałami ciasto
makowe i delikatny
kawowy krem........to od lat niezmienne cechy naszego
makowego tortu.Tak sie złożyło , że tuż po Świętach obchodziliśmy w rodzinie małą uroczystość, a więc torcik ten znalazł swoje zaszczytne miejsce na
stole solenizanta. Wykończenie dość skromne i przygotowane dośc nieudolnie ,na poczekaniu....... ale to nie miało większego znaczenia.Tort był pyszny i smakował wyśmienicie.... nawet parę dni po Świętach .Składniki: /tortownica o śr. ok. 25 cm/ciasto:
300 g suchego
makuok.500 ml
mleka8
jajek200 g
cukru pudru2 łyżki
bułki tartej4 łyżki pokruszonych
herbatników "
Amaretto"50 g
gorzkiej czekolady50 g migdałów/sparzonych i obranych/1 łyżeczka
proszku do pieczeniakilka kropel
aromatu migdałowegosok z 1/2
cytrynykrem:350 g
sera mascarpone250 ml
śmietany kremowej do deserów1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżeczki
cukru z
wanilią4 łyżki
wywaru mocnej
kawy ekspresowej /lub rozpuszczalnej/2 łyzki
likieru "
Amaretto"
płatki migdałowe do dekoracji
bita śmietana do dekoracjiWykonanie:-
Mak dokładnie wypłukać , zalać gorącym
mlekiem i pozostawić do przestudzenia.- Przełożyć na sitko i dokładnie osączyć z nadmiaru płynu.- Za pomocą malaksera lub maszynki z gęstym sitkiem zmielić/ 2 razy/.-
Białka oddzielić od
zółtek.-
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę, dodać sokz
cytryny i aromat.- Stopniowo dodawać zmielony
mak,
bułkę tartą zmieszaną z
herbatnikami i proszkiem , drobno pokrojone
migdały, startą
czekoladę, a na koniec sztywno ubitą pianę.- Delikatnie wymieszać.- Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą.- Piec w średnio gorącym piekarniku /160-170 st.C./ ok. 40-50 min. do tzw. suchego patyczka.- Upieczone ciasto dobrze wystudzić w foremce, wyjąć i przekroić w poprzek na 2 części.- Mocno schłodzoną
śmietankę ubić z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym na puszystą pianę.-
Serek mascarpone utrzeć dodajac zimną
kawę oraz
likier i delikatnie połączyć z ubitą
smietaną.- Gotową masą przełożyć krążki ciasta
makowego.Wierzch posmarować cieńką warstwą kremu, udekorować
płatkami migdałowymi i
bitą śmietaną.