ßßß
Składniki (blacha 26x21 wg Autorki, ja robiłam w większej 25x36 z tych samych składników):- ok. 350 g herbatników,- 1 puszka masy krówkowej (gotowa lub mleko skondensowane słodzone do ugotowania - przez ok. 2,5 godziny),- masa I: 500 g mascarpone, 250 ml śmietany 30-36 %, 5 batonów "Lion" (dodałam 5 małych, nie XXL), 4 łyżki cukru pudru,- II masa: 600 ml śmietany 30-36 %, 3 fiksy do ubijania śmietany, 2 łyżki cukru pudru,- wierzch: pół tabliczki gorzkiej czekolady.Blachę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na spodzie rozkładamy równo herbatniki (1/3). Na nie wykładamy masę krówkową - rówomiernie, a następnie drugą warstwę herbatników. Śmietanę i mascarpone umieszczamy w misie miksera (powinny być dobrze schłodzone), ubijamy z dodatkiem cukru pudru na sztywną masę. Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki batony, mieszamy łyżką. Gotową masę umieszczamy na herbatnikach. Masę I przykrywamy pozostałymi herbatnikami. Na nich wykładamy ostatnią warstwę: śmietanę ubitą na sztywno z dodatkiem fiksów i cukru pudru. Na wierzchu ścieramy na tarce czekoladę. Ciasto natychmiast wstawiamy do lodówki i zostawiamy na klika godzin, najlepiej na całą noc, wówczas warstwy idealnie się połączą. Smacznego!