Składnikikilka kostek gorzkiej czekoladybiszkopty lady fingers (do ozdoby)kakao (do posypania)biszkopt6 jajek3/4 szklanki cukru1 szklanka maki tortowej0,5 szklanki mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniamasa2 serki mascarpone400g (duży kubek) śmietanki 30%2 duże łyżki cukru pudruwaniliowego (domowej roboty)nasącz2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej1 kieliszek amarettoSposób przygotowaniaBiszkoptKrok 1Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie wsypujemy cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści i powstanie gładka lśniąca masa. Cały czas ubijając dodajemy do niej po jednym żółtku.Krok 2Mąkętortową i ziemniaczaną przesiewamy przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką z masą jajeczną. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok. 40 min. w 180°C do suchego patyczka.MasaKrok 3Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Serki mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Następnie porcjami dodajemy do serkówśmietankę i delikatnie miksujemy. Dla sztywności można do masy dodać rozpuszczoną w odrobinie mlekażelatynę, przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.NasączKrok 4Zaparzamy mocną kawę i po ostudzeniu dodajemy do niej likieru amaretto.Krok 5Ostudzony biszkopt dzielimy na 3 części (najlepiej zrobić to nitką). Na paterze układamy spód biszkoptu i nasączamy go obficie kawą z amaretto. Następnie wykładamy 1/3 masy i posypujemy startą gorzką czekoladą (nie za dużo, aby potem warstwy się nie rozdzielały przy krojeniu). Nakładamy drugą część biszkoptu i powtarzamy czynności. Po nałożeniu trzeciej części biszkoptu, delikatnie smarujemy wierzch i boki tortu pozostałą masą. Wierzch tortu posypujemy obficie kakao. Biszkopty typu lady fingers (do tiramisu) łamiemy na pół i przyklejamy do bokówtortu. Dla ozdoby możemy przewiązać tort wstążką (ja nie miałam dość długiej wstążki jednego koloru, więc połączyłam dwie ;) ). Gotowy tort schładzamy przez kilka godzin w lodówce.