Tort migdałowy należy do moich faworytów. Piekę go tylko od święta, zmieniając rozmiar w zależności od potrzeb oraz smak kremu i polewy..... dla odmiany.T ym razem dość uproszczona wersja, ale nie znaczy , że gorsza / taka była potrzeba chwili/. Połączenie smaków bardzo fajne ,a torcik uważam za udany i pyszny./ udało mi się w biegu coś tam sfotografować przy uzyciu telefonu ,bo zniknął błyskawicznie/Składniki: / na tortownicę ok.22 cm/biszkoptmigdałowy :5 jajek150 g mąki migdałowej/zmielone suche migdały/150 g cukru pudru50 g mąki ziemniaczanej½ łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki likier "Amaretto"krem migdałowy :250 g śmietany kremówki do deserów250 g serka mascarpone2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka cukru z wanilią50 g zmielonych migdałówpolewa kajakowa:150 g masy kajmakowej3 łyżki śmietanki kremówki2 łyzki likieru Amarettopłatki migdałowe i kropelki czekolady kawowej do dekoracjiWykonanie:BiszkoptmigdałowyMigdały /bez skórki/ przed zmieleniem powinny być dobrze wysuszone , ponieważ tylko wtedy możemy otrzymać dobrą mąkęmigdałową.-Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem na gęstą, puszysta masę, dodać likier i mąkęmigdałową zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem.-Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą jajeczno-migdałową.-Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.-Piec ok. 30-40 minut w temp. 180 st.C. /do suchego patyczka/-Wystudzone ciasto przekroić na pół.Krem migdałowy-Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.-Serekmascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.-Śmietanę delikatnie połączyć z mascarpone i migdałami.-Masę schłodzić.-Gotową masę wyłożyć na spód biszkoptowy i przykryć drugim krążkiem.-Wierzch polać polewą kajmakową i ozdobić płatkami migdałowymi.Polewa kajmakowa :Masę kajmakową podgrzać ze śmietanką ,dodać likier i starannie wymieszać.Lekko przestudzoną masą polać wierzch ciasta i dowolnie udekorować.