Wykonanie
gdy zobaczyłam ten przepis wiedziałam , że koniecznie muszę zrobić babkę marcepanową.akurat masa marcepanowa zalegała w kredensie, cóż za przypadek ;)nie jest to dokładnie ten sam placek, ciut zmieniłam, trochę dodałam, trochę odjęłam ale koniec końców muszę przyznać, że ciacho jest pyszne, wilgotne, lekkie, puszyste, delikatnie marcepanowe, z
cytrynowym lukrem dla przełamania
słodyczy.pycha!!! :)składniki (na tortownicę z kominem):4 duże
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru200 g (1 opakowanie) masy marcepanowej3/4 kostki
masła1 niepełna szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia4-5 kropli
aromatu migdałowego2 łyżki
mlekalukier:szklanka
cukru pudrusok z 1 dużej
cytrynyuprażone
płatki migdałowe do dekoracji
masło utrzeć z
cukrem na puszysta masę, dodać porwany na kawałki marcepan,
mleko i
jajka. wszytko dalej ucierać, aż składniki się połączą. dodać przesiana
mąkę z
proszkiem do pieczenia. całość dokładnie wymieszać na najniższych obrotach miksera. przełożyć do wysmarowanej
masłem formy. piec ok 30 minut w temp. 140 z termoobiegiem ( bez termo ok 160 stopni.).wystudzić. zimne wyciągnąć z formy, polać lukrem i udekorować
płatkami.smacznego :)