Wykonanie
Składniki:Ciasto
makowe:paczka
maku (25 dag)szklanka
cukru 1
bułka tarta 4 czubate łyżki
jaja 5
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
aromat migdałowy 1 łyżeczka
mleko do zaparzenia
maku 1,25 szklankiKrem:
serek mascarpone 40 dag (można zastąpić Campiną)
śmietanka kremówka 30% 20 dag
cukier puder 8 dagDodatkowo
gorzka czekolada do dekoracji i
dżem pomarańczowy (niekoniecznie).Wykonanie:
Mleko zagotować, zalać
mak, parzyć przez 4 godziny. Następnie
mak osączyć i zmielić 2
razy w maszynce do mielenia. Dodać
bułkę tartą,
proszek do pieczenia i wymieszać.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę, dodać do
maku.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do
maku i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać
zapach migdałowy, wymieszać. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Wyjąć z piekarnika i wystudzić w foremce.
Serki wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier puder i dalej ubijać. Dodać
serek mascarpone i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.
Ciasto
makowe przekroić na 3 blaty (najlepiej upiec dzień wcześniej, aby lepiej się kroiło). Na paterze lub dużym, płaskim talerzu ułożyć pierwszy blat, posmarować cienko
dżemem i wyłożyć 1/4 część kremu. Przykryć drugim blatem, posmarować
dżemem i znów 1/4 część kremu. Przykryć trzecim blatem, wyłożyć 1/4 część krem u wyrównać. Posmarować boki. Udekorować.Tort schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc, ale można podawać już po 5 godzinach schłodzenia. Przechowywać w lodówce.