ßßß
Składniki:Ciasto makowe:paczka maku (25 dag)szklanka cukru 1bułka tarta 4 czubate łyżkijaja 5proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczkaaromat migdałowy 1 łyżeczkamleko do zaparzenia maku 1,25 szklankiKrem:serek mascarpone 40 dag (można zastąpić Campiną)śmietanka kremówka 30% 20 dagcukier puder 8 dagDodatkowo gorzka czekolada do dekoracji i dżem pomarańczowy (niekoniecznie).Wykonanie:
Mleko zagotować, zalać mak, parzyć przez 4 godziny. Następnie mak osączyć i zmielić 2 razy w maszynce do mielenia. Dodać bułkę tartą, proszek do pieczenia i wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do maku. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do maku i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać zapach migdałowy, wymieszać. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Wyjąć z piekarnika i wystudzić w foremce.
Serki wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder i dalej ubijać. Dodać serek mascarpone i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.
Ciasto makowe przekroić na 3 blaty (najlepiej upiec dzień wcześniej, aby lepiej się kroiło). Na paterze lub dużym, płaskim talerzu ułożyć pierwszy blat, posmarować cienko dżemem i wyłożyć 1/4 część kremu. Przykryć drugim blatem, posmarować dżemem i znów 1/4 część kremu. Przykryć trzecim blatem, wyłożyć 1/4 część krem u wyrównać. Posmarować boki. Udekorować.Tort schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc, ale można podawać już po 5 godzinach schłodzenia. Przechowywać w lodówce.