ßßß Cookit - przepis na Tort ŁOŚ (bezglutenowy z masą czekoladową)

Tort ŁOŚ (bezglutenowy z masą czekoladową)

nazwa

Wykonanie

Jeden z moich ostatnich projektów - łosiek, na którego widok od razu uśmiecha się buzia :) Łatwo z niego zrobić renifera Rudolfa - zamiast dwóch czarnych kropek przyklejamy czerwoną kropę na środku i gotowe. I jak na czasie :)
Składniki:
Biszkopty:
Kwadratowa tortownica o wym. 24x24 cm:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
pół szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
Forma półkula o śr. 16cm:
3 jajka
90 g cukru
1/4 szklanki mąki kukurydzianej +1 łyżka
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa czekoladowa z pomarańczową nutą:
150 g gorzkiej czekolady z nadzieniem pomarańczowym
2 łyżki mleka
500 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru pomarańczowego triple sec
200 g schłodzonej śmietany kremówki 36%
Masa maślana:
200 g miękkiego masła
35-40 g gorzkiej czekolady z nadzieniem pomarańczowym
1 łyżka mleka
3/4 szklanki cukru pudru
Do nasączenia: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną, można dodać 2-3 łyżki likieru pomarańczowego triple sec
Przygotowanie:
Biszkopty:
Blaszka o wym: 24x24 cm:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Na koniec dodać obydwie przesiane mąki i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175°C przez ok. 35-45 minut (do momentu suchego patyczka). U mnie 45 min. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić go w formie na podłogę. Wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu i wstawić do lodówki (schłodzony lepiej będzie się kroił).
Półkula o śr. 16 cm:
Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką kukurydzianą. Przygotowanie j/w tylko krótszy czas pieczenia: ok. 40 min. i nie rzucamy go po wyjęciu z piekarnika.
Masa czekoladowa:
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Serek mascarpone zmiksować z likierem pomarańczowym i cukrem pudrem. Dodać do tego czekoladę i dokładnie wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i wmieszać do masy z mascarpone.
Masa maślana:
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać roztopioną czekoladę, miksować do uzyskania puszystości.
Z kwadratowego biszkoptu wyciąć pożądany kształt. Biszkopty przekroić na równe blaty, nasączyć ponczem i przełożyć masą czekoladową.
Na koniec obłożyć cały tort masą maślaną, wyrównać górę i boki, aby powierzchnia była gładka. Obłożony masą maślaną tort wstawić (najlepiej na noc) do lodówki.
Na drugi dzień tort obłożyć masą cukrową i udekorować wg uznania. Do dekoracji tortu użyłam ok. 700 g masy cukrowej.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2015/12/tort-os-bezglutenowy-z-masa-czekoladowa.html