Wykonanie
Małe i słodkie.Z kremem.I
sercem.inspiracja
babeczki :180 g
mąki120 g
masła miękkiego1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia180 g
cukru2
jajka6 łyżek
mleka+ łyżeczka czerwonego barwnika w proszkukrem :około 100ml
smietanki kremówkiokoło 50g
serka mascarponełyżka
cukru pudru1) Wszystkie składniki na babeczki (oprócz barwnika) miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.Oddzielamy 1/3 ciasta i wkładamy do oddzielnej miski, do tej części dodajemy barwnik i miksujemy do uzyskania jednolitego koloru.Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej czerwone ciasto.Czerwone ciasto pieczemy w 180st.C przez 5-10 minut (sprawdzać patyczkiem czy już jest gotowe).Wyjmujemy i chłodzimy - przełożyć do lodówki i na chwilę do zamrażalnika.Jeśli ciasto jest chłodne to wykrajać serduszka foremką do
ciasteczek w tym kształcie.2) Do foremki na muffinki wkładamy po łyżce jasnego ciasta.Następnie do każdej papilotki wkładamy pionowo serduszko, dociskając w cieście.Na tym etapie ważne jest zapamiętanie w jakim kierunku wkładamy serduszka ( radzę do wszystkich foremek nakładać w tą samą stronę, przy wyjmowaniu pamiętać też o kierunku ).Dopełniamy foremki resztą ciasta do 3/4 wysokości foremki.Pieczemy około 20 minut w temp. 180 st.C.3) Jak babeczki wystygną możemy przygotować krem.Ubić kremówkę z
cukrem pudrem na sztywno, pod koniec ubijania na wolniejszych obrotach dodać
mascarpone.Jeżeli krem będzie nie wystarczająco gęsty dodać więcej
sera mascarpone.Przełożyć do szprycy i dekorować babeczki.4) Pamiętając w jakim kierunku ustawiliśmy serduszka, możemy teraz przekroić je na pół.Po przekrojeniu powinno ukazać się serduszko.