Wykonanie
Jeśli chcecie zjeść coś
kawowego, pysznego i na chwilę zapomnieć o bolączkach tego świata - zapraszam pięknie na tort
kawowy. Jego wykonanie zajmuje troszkę czasu ale uwierzcie mi - jest tego wart.Ciasto:- 40 dkg
mąki- 10dkg
migdałów - zmielonych- tabliczka
gorzkiej czekolady ( 100g)- zmielonej- 3/4 szklanki
cukru pudru- 200 g
masła- 2
jajka- 3 łyżki
śmietany 30%- 4 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem:- 400ml
mleka- 1
budyń śmietankowy- 4 łyżki naparu z
kawy- kostka
masła ( 200g)-125g
serka mascarpone- pół szklanki
cukruZ wszystkich podanych " ciastowych" składników - zagniatamy elastyczne ciasto, które dzielimy na 5-6 części i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie bierzemy jedną część, rozwałkowujemy na średnicę 24cm blachy, układamy na papierze i pieczemy w temp. 160C ( z termoobiegiem) na złoty kolor . Analogicznie postępujemy z każdym następnym kawałkiem ciasta.Kiedy będziemy
mieć już upieczone wszystkie placki, zabieramy się za krem. Gotujemy na
mleku budyń i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie
masło miksujemy na puch i dodajemy do niego wystudzony
budyń, napar z
kawy i
serek. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy kremem placki a następnie smarujemy wierzch i boki
tortu. Dowolnie dekorujemy. Jeśli któryś z placków się Wam połamie to się nie przejmujcie - możecie go rozwałkować i posypać nim boki ciasta. Tort ten najlepiej smakuje następnego dnia , kiedy wszystko się "przegryzie":)