ßßß
Jedne ze smaczniejszych babeczek :-). Nawiązujące do słynnych ciastek jaffa, lub do delikatnej babki pomarańczowej jaffa . Nadziewane najsmaczniejszą domową konfiturą pomarańczową . Udekorowane czekoladowym ganache i wiórkami czekoladowymi. Przygotowane bez użycia miksera - dzieci pomogły mi wymieszać ciasto i upiec babeczki. Przyznam, że konfitura pomarańczowa ma tendencję do opadania na dno (ciasto musiałoby być bardziej gęste), więc można je nadziać również po upieczeniu, przy użyciu rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania . Babeczki i muffinki piekę ostatnio wyłącznie w urządzeniu do pieczenia babeczek . Jeśli często je przygotowujecie, mogę szczerze polecić ten 'przydaś' - jest niezastąpiony :-). Polecam!Składniki na 12 - 15 babeczek:2 jajka160 ml mleka75 g roztopionego masła1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii225 g mąki pszennej90 g drobnego cukru do wypieków1 łyżka proszku do pieczenia8 łyżek konfitury lub dżemu pomarańczowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do większego naczynia wbić jajka, wlać mleko, masło i pastę z wanilii. Przy pomocy rózgi wymieszać. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą, do połączenia.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto, do połowy wyskości papilotki. Na górę, na sam środek babeczki położyć duży kleks konfitury, przykrywając go cienką warstwą otaczającego ciasta.Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.Polewa czekoladowa:150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%150 g gorzkiej czekolady (70%), posiekanejŚmietanę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na kilka minut, aż czekolada się roztopi, następnie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Gęstą polewą ozdobić babeczki. Posypać wiórkami czekolady.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - 'Cupcake heaven'.