Wykonanie
Jedne ze smaczniejszych babeczek :-). Nawiązujące do słynnych
ciastek jaffa, lub do delikatnej babki pomarańczowej jaffa . Nadziewane najsmaczniejszą domową
konfiturą pomarańczową . Udekorowane
czekoladowym ganache i wiórkami czekoladowymi. Przygotowane bez użycia miksera - dzieci pomogły mi wymieszać ciasto i upiec babeczki. Przyznam, że
konfitura pomarańczowa ma tendencję do opadania na dno (ciasto musiałoby być bardziej gęste), więc można je nadziać również po upieczeniu, przy użyciu rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania . Babeczki i muffinki piekę ostatnio wyłącznie w urządzeniu do pieczenia babeczek . Jeśli często je przygotowujecie,
mogę szczerze polecić ten 'przydaś' - jest niezastąpiony :-). Polecam!Składniki na 12 - 15 babeczek:2
jajka160 ml
mleka75 g roztopionego
masła1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z
wanilii225 g
mąki pszennej90 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżka
proszku do pieczenia8 łyżek
konfitury lub
dżemu pomarańczowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do większego naczynia wbić
jajka, wlać
mleko,
masło i pastę z
wanilii. Przy pomocy rózgi wymieszać. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą, do połączenia.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto, do połowy wyskości papilotki. Na górę, na sam środek babeczki położyć duży kleks
konfitury, przykrywając go cienką warstwą otaczającego ciasta.Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.
Polewa czekoladowa:150 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%150 g
gorzkiej czekolady (70%), posiekanej
Śmietanę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę. Odstawić na kilka minut, aż
czekolada się roztopi, następnie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu
czekoladowego. Gęstą polewą ozdobić babeczki. Posypać wiórkami
czekolady.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - 'Cupcake heaven'.