Wykonanie
Cześć :)Przy okazji wpisu o
śniadaniowych scones
pisałam Wam o
dżemie mandarynkowym.Dzisiaj postanowiłam wykorzystać go w kolejnym przepisie.
Jaffa muffins, to nic innego jak
biszkoptowe babeczki nawiązujące do słynnych "jaffa cakes" czyli znanych dla nas, w Polsce, pod nazwą delicje.Jaffa cakes to jak każdy wie,
ciastko składające się z
trzech części - okrągłego
biszkoptu,
galaretki pomarańczowej (teraz znajdziemy już każdy smak w tym wypieku) i
polewy czekoladowej.Ta przekąska została wprowadzona do sprzedaży przez firmę McVitie's już w 1927 roku!Przepis pochodzi z Moich Wypieków.Zapraszam!Składniki:2
jajka160 ml
mleka75 g roztopionego
masła1 łyżeczka domowego
cukru waniliowego225 g
mąki pszennej90 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżka
proszku do pieczeniadżem mandarynkowy (może być również
pomarańczowy)150 g
gorzkiej czekolady150 ml
śmietanki 30%czekoladowe płatkiWykonanie:Ciasto na muffinki wykonuje się zawsze tak samo.Mokre składniki łączy się w jednej misce, a suche w drugiej, a następnie do mokrych dodaje się stopniowo suche i
miesza, mogą pozostać grudki.Tak jest również w tym przypadku.Papilotki wypełniamy mniej więcej do ponad połowy wysokości i na każdej dajemy kleks z
dżemu i następnie przykrywamy niewielką ilością ciasta.
Dżem prawie na pewno opadnie na spód muffinek, jednak to nie zepsuje ich smaku.Możecie je jednak nadziać po upieczeniu - przeciąć na pół i posmarować
dżemem, nadziać za pomocą szprycy i końcówki do nadziewania lub wyciąć w babeczce dziurkę przyrządem do wydrążania
jabłek (istnieją również specjalnie do "wydrążania" muffinek).Pieczemy je ok. 25 minut w 180 st.Po ostudzeniu wykonujemy polewę.
Śmietankę podgrzewamy aż się zagotuje. Następnie wrzucamy do niej połamaną
czekoladę, dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa.
Pokrywamy nią nasze muffinki i posypujemy
płatkami czekoladowymi.Smacznego!