ßßß
Jaffa muffins, to nic innego jak biszkoptowe babeczki nawiązujące do słynnych "jaffa cakes" czyli znanych dla nas, w Polsce, pod nazwą delicje.Jaffa cakes to jak każdy wie, ciastko składające się z trzech części - okrągłego biszkoptu, galaretki pomarańczowej (teraz znajdziemy już każdy smak w tym wypieku) i polewy czekoladowej.Ta przekąska została wprowadzona do sprzedaży przez firmę McVitie's już w 1927 roku!Przepis pochodzi z Moich Wypieków.Zapraszam!Składniki:2 jajka160 ml mleka75 g roztopionego masła1 łyżeczka domowego cukru waniliowego225 g mąki pszennej90 g drobnego cukru do wypieków1 łyżka proszku do pieczeniadżem mandarynkowy (może być również pomarańczowy)150 g gorzkiej czekolady150 ml śmietanki 30%czekoladowe płatkiWykonanie:Ciasto na muffinki wykonuje się zawsze tak samo.Mokre składniki łączy się w jednej misce, a suche w drugiej, a następnie do mokrych dodaje się stopniowo suche i miesza, mogą pozostać grudki.Tak jest również w tym przypadku.Papilotki wypełniamy mniej więcej do ponad połowy wysokości i na każdej dajemy kleks z dżemu i następnie przykrywamy niewielką ilością ciasta.
Dżem prawie na pewno opadnie na spód muffinek, jednak to nie zepsuje ich smaku.Możecie je jednak nadziać po upieczeniu - przeciąć na pół i posmarować dżemem, nadziać za pomocą szprycy i końcówki do nadziewania lub wyciąć w babeczce dziurkę przyrządem do wydrążania jabłek (istnieją również specjalnie do "wydrążania" muffinek).Pieczemy je ok. 25 minut w 180 st.Po ostudzeniu wykonujemy polewę.Śmietankę podgrzewamy aż się zagotuje. Następnie wrzucamy do niej połamaną czekoladę, dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa.
Pokrywamy nią nasze muffinki i posypujemy płatkami czekoladowymi.Smacznego!