Wykonanie
'Jaffa Cakes' - to
ciasteczka bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Delikatne
biszkopty z
pomarańczową galaretką i oblane
czekoladą... przypomina Wam to coś? Oczywiście, w Polsce przecież też mamy swoje 'delicje ':-). Babka jest delikatna jak
biszkopt, puszysta, wilgotna, pomarańczowa, oblana
czekoladą, i stąd jej nazwa. To prawdopodobnie najprostsza babka, jaką zrobiłam i w dodatku z rewelacyjnym efektem. Gorąco polecam!Składniki:140 g
masła225 g
mąki pszennej3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej2 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia160 g drobnego
cukru do wypieków3 duże
jajka6 łyżek
mleka (90 ml)otarta skórka z 1
pomarańczy (w zamian można dodać ekstrakt lub
aromat pomarańczowy)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną, odłożyć.W misie miksera umieścić
masło z
cukrem i ucierać do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać skórkę z
pomarańczy,
mleko i zmiksować. Partiami dodawać przesiane suche składniki, mieszając delikatnie szpatułką.Formę - małą keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 19 cm - wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną, przelać do niej ciasto.Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC lub dłużej, do tzw. suchego patyczkaDo nasączenia:3 łyżki soku z
pomarańczyJeszcze ciepłe ciasto nasączyć lekko podgrzanym
sokiem, ostudzić.Polewa:50 g
gorzkiej czekolady25 g
masłaRoztopić
masło, dodać
czekoladę i wymieszać, aż do jej roztopienia . Przyozdobić babkę zygzakami z
czekolady.Smacznego :-).
Źródło przepisu - "GoodFood Magazine'.