ßßß
'Jaffa Cakes' - to ciasteczka bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Delikatne biszkopty z pomarańczową galaretką i oblane czekoladą... przypomina Wam to coś? Oczywiście, w Polsce przecież też mamy swoje 'delicje ':-). Babka jest delikatna jak biszkopt, puszysta, wilgotna, pomarańczowa, oblana czekoladą, i stąd jej nazwa. To prawdopodobnie najprostsza babka, jaką zrobiłam i w dodatku z rewelacyjnym efektem. Gorąco polecam!Składniki:140 g masła225 g mąki pszennej3/4 łyżeczki sody oczyszczonej2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia160 g drobnego cukru do wypieków3 duże jajka6 łyżek mleka (90 ml)otarta skórka z 1 pomarańczy (w zamian można dodać ekstrakt lub aromat pomarańczowy)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, odłożyć.W misie miksera umieścić masło z cukrem i ucierać do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać skórkę z pomarańczy, mleko i zmiksować. Partiami dodawać przesiane suche składniki, mieszając delikatnie szpatułką.Formę - małą keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 19 cm - wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, przelać do niej ciasto.Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC lub dłużej, do tzw. suchego patyczkaDo nasączenia:3 łyżki soku z pomarańczyJeszcze ciepłe ciasto nasączyć lekko podgrzanym sokiem, ostudzić.Polewa:50 g gorzkiej czekolady25 g masłaRoztopić masło, dodać czekoladę i wymieszać, aż do jej roztopienia . Przyozdobić babkę zygzakami z czekolady.Smacznego :-).
Źródło przepisu - "GoodFood Magazine'.