ßßß Cookit - przepis na Babka pomarańczowa 'Jaffa'

Babka pomarańczowa 'Jaffa'

nazwa

Wykonanie

'Jaffa Cakes' - to ciasteczka bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Delikatne biszkopty z pomarańczową galaretką i oblane czekoladą... przypomina Wam to coś? Oczywiście, w Polsce przecież też mamy swoje 'delicje ':-). Babka jest delikatna jak biszkopt, puszysta, wilgotna, pomarańczowa, oblana czekoladą, i stąd jej nazwa. To prawdopodobnie najprostsza babka, jaką zrobiłam i w dodatku z rewelacyjnym efektem. Gorąco polecam!
Składniki:
140 g masła
225 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
6 łyżek mleka (90 ml)
otarta skórka z 1 pomarańczy (w zamian można dodać ekstrakt lub aromat pomarańczowy)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło z cukrem i ucierać do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać skórkę z pomarańczy, mleko i zmiksować. Partiami dodawać przesiane suche składniki, mieszając delikatnie szpatułką.
Formę - małą keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 19 cm - wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, przelać do niej ciasto.
Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC lub dłużej, do tzw. suchego patyczka
Do nasączenia:
3 łyżki soku z pomarańczy
Jeszcze ciepłe ciasto nasączyć lekko podgrzanym sokiem, ostudzić.
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
25 g masła
Roztopić masło, dodać czekoladę i wymieszać, aż do jej roztopienia . Przyozdobić babkę zygzakami z czekolady.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - "GoodFood Magazine'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/babka-pomaranczowa-jaffa