Wykonanie
Składniki:( Na około 10 porcji)1 kg.
fasoli Jaś2 laski
cienkiej kiełbasy300 g.
boczku wędzonego2
cebule4 mięsiste
pomidory200g.
koncentratu pomidorowego ( 1 mały słoiczek)1 łyżka
smalcu do smażenia2 łyżki
masła do smażenia4 łyżki masła+
mąka pszenna na zasmażkę2 łyżki
przyprawy do dań z
fasoli1 łyżki
majeranku1 łyżecza
chilisól ,
pieprz


Przygotowanie:
Fasolę namoczyń na noc.Następnego dnia
fasolkę wraz z
wodą w
tórej się moczyła przełożyć do wysokiego garnka , dolać
wody tyle by była parę cm. nad
fasolką. ( można
bulionu lub rosołu) , wstawić na gaz.
Boczek,
kiełbasę oraz
cebulę poroić w kostkę , smażyć na rozgrzanym
smalcu do przyrumienienia , zawartość patelni oraz
przyprawy dodać do
fasoli , wymieszać ( w razie dgy odparuje zbyt dużo
wody dolać)
Pomidory obrać ze
sórki , poroić w ostkę.Na patelni rozpuścić
masło , smażyć
pomidory do powstania gęstego sosu , dodać
koncentrat pomidorowy wymieszać ,
sos pomidorowy przelać do garnka gdy
fasolka będzie już miękka.Pod koniec gotowania na patelni rozpuścić
masło dodać tyle
mąki pszennej by powstała gęsta zasmażka energicznie mieszając , na patelnie dodać także
wywar z
fasolki cały czas mieszając , przelać do garnka , wymieszać.Gotowe danie dusić jeszcze chwilkę na wolnym ogniu do zgęstnięcia. ( Spróbować ew. wg gustu doprawić)Smacznego