Fasolka po bretońsku to kolejna rzecz, która pamiętam z dzieciństwa i za którą nie przepadałam. Na szczęście smaki z wiekiem się zmieniają i dzisiaj chętnie wracam do tej potrawy. I jeszcze mogę ją zgłosic do akcji Gotujemy po polsku organizowanej pod patronatem serwisu Z pierwszego tłoczenia.Składniki:1/2 kg fasolikawałek wędzonego schabu25 dag cienkiej kiełbasy20 dag boczku2 cebule2 łyżki masła1 puszka koncentratu pomidorowegosól,pieprz do smakuFasolę umyć, namoczyć na noc, gotować do miękkości razem ze skórką lub kostką. Pokrojoną cebulkę zeszklić na maśle, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i i obrumienić na tłuszczu. Razem z cebulą dodać do fasoli, włożyć koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku. Zagotować i odstawić. Jeśli jest za rzadka można zrobić zasmażkę.Smacznego:)