ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Fasolka po bretońsku to kolejna rzecz, która pamiętam z dzieciństwa i za którą nie przepadałam. Na szczęście smaki z wiekiem się zmieniają i dzisiaj chętnie wracam do tej potrawy. I jeszcze mogę ją zgłosic do akcji Gotujemy po polsku organizowanej pod patronatem serwisu Z pierwszego tłoczenia.
Składniki:
1/2 kg fasoli
kawałek wędzonego schabu
25 dag cienkiej kiełbasy
20 dag boczku
2 cebule
2 łyżki masła
1 puszka koncentratu pomidorowego
sól,pieprz do smaku
Fasolę umyć, namoczyć na noc, gotować do miękkości razem ze skórką lub kostką. Pokrojoną cebulkę zeszklić na maśle, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i i obrumienić na tłuszczu. Razem z cebulą dodać do fasoli, włożyć koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku. Zagotować i odstawić. Jeśli jest za rzadka można zrobić zasmażkę.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/11/Fasolka-po-bretonsku.html