Wykonanie
Kociołek
fasolowy to jednogarnkowa potrawa na bazie
fasoli po bretońsku lecz z warzywami, jest wspaniała w smaku, aromatyczna, dla wszystkich ceniących obiad w jednym garnku. W lodówce po ugotowaniu może stać kilka dni, dobry przepis dla zaganianych. Polecam!Deska dębowa którą widzicie na zdjęciach pochodzi z pracowni
Spod Hebelkazajrzyjcie jakie cuda tam mają, każda inna każda niepowtarzalna ;)
Składniki:40 dag
fasoli Jaś1 laska
kiełbasy cienkiej25 dag
wędzonego boczku1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 podłużna
słodka papryka1
młoda cukinia5-6 sztuk małych
pieczarek2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
mąki pszennej do zawiesiny
Przyprawa do dań z
fasoli do smaku1 łyżeczka
majeranku suszonego
Liść laurowy do smaku
Ziele angielskie do smaku
Sól i
pieprz do smaku
Olej rzepakowy do podduszeniaSposób przygotowania:
Fasolę Jaś zalewamy
wodą tak, aby ją przykryła i odstawiamy na całą noc.
Następnego dnia
wodę odlewamy zalewamy świeżą, tyle aby
fasola swobodnie pływała, dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie i gotujemy do miękkości na małym ogniu około 40 minut.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość
oleju, wkładamy pokrojoną w kostkę
cebulę oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek, podduszamy, po chwili dodajemy pokrojoną
kiełbasę i,
boczek,
pieczarki, oraz
paprykę i
cukinię, całość dusimy na patelni 6-7 minut, po czym dodajemy do garnka z podgotowaną
fasolą , dodajemy koncentrat, doprawiamy
ziołami oraz
solą i
pieprzem do smaku, gotujemy tyle, aby wszystko było miękkie ale nie rozgotowane, na sam koniec robimy zawiesinę z
mąki i małej ilości
wody, zagęszczamy potrawę, gotujemy 2-3 minuty, zestawiamy z ognia.Podajemy posypaną np.
szczypiorem.Smacznego!