ßßß Cookit - przepis na Fasolowy kociołek

Fasolowy kociołek

nazwa

Wykonanie

Kociołek fasolowy to jednogarnkowa potrawa na bazie fasoli po bretońsku lecz z warzywami, jest wspaniała w smaku, aromatyczna, dla wszystkich ceniących obiad w jednym garnku. W lodówce po ugotowaniu może stać kilka dni, dobry przepis dla zaganianych. Polecam!
Deska dębowa którą widzicie na zdjęciach pochodzi z pracowni Spod Hebelka
zajrzyjcie jakie cuda tam mają, każda inna każda niepowtarzalna ;)
Składniki:
40 dag fasoli Jaś
1 laska kiełbasy cienkiej
25 dag wędzonego boczku
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 podłużna słodka papryka
1 młoda cukinia
5-6 sztuk małych pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mąki pszennej do zawiesiny
Przyprawa do dań z fasoli do smaku
1 łyżeczka majeranku suszonego
Liść laurowy do smaku
Ziele angielskie do smaku
Sól i pieprz do smaku
Olej rzepakowy do podduszenia
Sposób przygotowania:
Fasolę Jaś zalewamy wodą tak, aby ją przykryła i odstawiamy na całą noc.
Następnego dnia wodę odlewamy zalewamy świeżą, tyle aby fasola swobodnie pływała, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości na małym ogniu około 40 minut.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podduszamy, po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę i, boczek, pieczarki, oraz paprykę i cukinię, całość dusimy na patelni 6-7 minut, po czym dodajemy do garnka z podgotowaną fasolą , dodajemy koncentrat, doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem do smaku, gotujemy tyle, aby wszystko było miękkie ale nie rozgotowane, na sam koniec robimy zawiesinę z mąki i małej ilości wody, zagęszczamy potrawę, gotujemy 2-3 minuty, zestawiamy z ognia.
Podajemy posypaną np. szczypiorem.
Smacznego!
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2016/03/fasolowy-kocioek.html