Wykonanie
Sałatka z grillowanym
kurczakiem i grzankami czosnkowymiSkładniki:Na 2 porcję :
Sałatka:1/2 główki
sałaty lodowej1/2 puszki
kukurydzy konserwowej1/2
cebuli fioletowej1/4
papryki czerwonej4
rzodkiewki2 łyżki dobrej
śmietany 18% ( u mnie w słoiczku z wiejskiego dworku)2 łyżeczki
przyprawy do sałatekKurczak:1 podwójna
pierś kurczakasól cebulowa,
pieprz,
bazylia ,
chili ,
przyprawa do kurczakaGrzanki:1 paluch1 łyżka tartego
sera żółtego1 łyżka
masła1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
ziół prowansalskichszczypta
soli czosnkowej i
pieprzuPrzygotowanie:
Sałatka:
Sałatę umyć , osuszyć na ręczniku papierowym , porwać na mniejsze kawałki.
Cebule pokroić w piórka ,
paprykę w cieniutkie paseczki ( np. używając obieraczki do warzyw)
rzodkiewki pokroić na 4 części.Na każdy talerz położyć
sałatę , posypać
kukurydzą oraz ułożyć resztę warzyw.Każda porcję oprószyć łyżeczką
przyprawy do sałatek.Na środek dania położyć kleks z łyżki
śmietany.Pierś:
Mięso umyć , osuszyć , przekroić na 2 pojedyncze piersi ( bez polędwiczek) oprószyć
przyprawami z obu stron – wetrzeć w
mięso. Rozgrzać patelnię grillowa , smażyć piersi z rumiano z obu stron.Pokroić w plastry , położyć na
śmietanie. ( 1 pierś -jedna porcja)Grzanki:
Czosnek przecisnąć przez praskę , połączyć z
masłem oraz
przyprawami. Palucha pokroić w kromki ( 2-3 cm , u mnie wyszło 6 , po 3 na osobę) Usmażyć na suchej patelni na rumiano z obu stron lub podpiec w piekarniku.Każda posmarować
masłem czosnkowym oraz posypać
serem żółtym. Położyć na talerz z
sałatką