Wykonanie
Jeśli kotlet, to dlaczego nie Cordon Bleu ? Prosta wersja, a jaka smaczna i ile radości.. mam na myśli mojego
męża, który cieszy się na obiad bez eksperymentu :)W wersji light tylko z warzywami, w wersji bez
oporów najlepiej z frytkami :)
SKŁADNIKI1
filet z kurczakaplaster
żółtego seraplaster
szynki konserwowejczosnek staropolski
papryka czerwonasólpieprzmasło do smażeniadodatkowo
warzywa mrożone, świeża
sałatka i/lub frytkiPRZEPIS
Filet z kurczaka rozcinamy wzdłuż, tak aby dłuższy brzeg nie do końca został rozcięty. Rozkładamy filet i rozbijamy
mięso tłuczkiem.Przyprawiamy
mięso czosnkiem,
papryką,
solą i
pieprzem Następnie układamy plaster
szynki i plaster
sera. Zawijamy
mięso.Na patelni roztapiamy odpowiednio dużą ilość
masła, rozgrzewamy patelnię i układamy nasz kotlet, zmniejszamy ogień (pamiętając, że
masło ma niską temperaturę spalania). Obsmażamy z wszystkich stron, uważając aby zwinięte
mięso się nie rozpadło. Następnie smażymy na małym ogniu kilka minut (nie podaję dokładnego czasu, trzeba to zrobić na wyczucie:) z każdej strony, tak aby
mięso się nie przypaliło.Zamiast patelni możemy wykorzystać grill elektryczny.