ßßß Cookit - przepis na Pierś kurczaka w cieście francuskim

Pierś kurczaka w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Pierś kurczaka w cieście francuskim to niezwykle efektowne danie. Wymaga nieco więcej pracy niż klasyczne kotlety z kurczaka lub kotleciki z kurczaka z serem i majonezem, jednak warto ten czas poświecić. Mięso kurczaka nadziane pieczarkami, posypane serem i owinięte w ciasto francuskie, staje się niezwykle miękka i soczysta. Jedna taka pierś w cieście jest dość duża i sycąca, dlatego też możecie przekroić ją na pół i potraktować, jako dwie porcje, podając z ulubionymi dodatkami. Uważam, jednak, że to danie najlepiej sprawdzi się w towarzystwie świeżych warzyw. Szczerze zachęcam Was do przygotowania tego efektownego, obiadowego dania. Smacznego 🙂
Zobacz też:
Nuggetsy z kurczaka – pieczone
Pierś kurczaka faszerowana mozzarellą
Porcji: 2-4 Czas gotowania: 1 godzina
Składniki
2 piersi z kurczaka
opakowanie ciasta francuskiego - 275 g
100 g pieczarek
150 g żółtego sera (ostrzejszego)
mała cebula
ząbek czosnku
jajko
szczypta ziół prowansalskich
łyżka masła
sól i pieprz
Przepis
1
Piersi z kurczaka oczyszczamy. W każdej z nich robimy sakiewkę. Solimy i pieprzymy z obu stron.
2
Posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w kostkę i pokrojone w plasterki pieczarki podsmażamy na maśle na dużym ogniu do zrumienienia. Solimy i pieprzymy do smaku. W nacięte piersi wkładamy podsmażone pieczarki.
3
Następnie przygotowujemy ciasto francuskie. Kroimy je na dwie części i nacinamy w taki sposób, jak widzicie na poniższym zdjęciu.
4
Na każdy kawałek ciasta nakładamy pierś z kurczaka nadzianą pieczarkami, a następnie posypujemy ją startym serem - po czym zawijamy.
5
Zaczynajcie zawijać kurczaka w ciasto od jego zewnętrznych stron. Tak jak widzicie na zdjęciach. Delikatnie naciągajcie każdy pasek ciasta francuskiego i przeplatajcie naprzemiennie.
6
Jajko roztrzepcie z odrobią soli oraz szczyptą ziół prowansalskich. Posmarujcie nim zawinięte piersi. Włóżcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Gdyby ciasto zbyt szybko się rumieniło, obniżcie temperaturę do 180 stopni.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2019/01/piers-kurczaka-w-ciescie-francuskim