Wykonanie
Pierś kurczaka w cieście francuskim to niezwykle efektowne danie. Wymaga nieco więcej pracy niż klasyczne kotlety z
kurczaka lub kotleciki z
kurczaka z
serem i
majonezem, jednak warto ten czas poświecić.
Mięso kurczaka nadziane
pieczarkami, posypane
serem i owinięte w
ciasto francuskie, staje się niezwykle miękka i soczysta. Jedna taka pierś w cieście jest dość duża i sycąca, dlatego też możecie przekroić ją na pół i potraktować, jako dwie porcje, podając z ulubionymi dodatkami. Uważam, jednak, że to danie najlepiej sprawdzi się w towarzystwie świeżych warzyw. Szczerze zachęcam Was do przygotowania tego efektownego, obiadowego dania. Smacznego 🙂Zobacz też:Nuggetsy z
kurczaka – pieczone
Pierś kurczaka faszerowana
mozzarelląPorcji: 2-4 Czas gotowania: 1 godzinaSkładniki2
piersi z kurczakaopakowanie
ciasta francuskiego - 275 g100 g
pieczarek150 g
żółtego sera (ostrzejszego)mała
cebulaząbek
czosnkujajkoszczypta
ziół prowansalskichłyżka
masłasól i
pieprzPrzepis1
Piersi z kurczaka oczyszczamy. W każdej z nich robimy sakiewkę. Solimy i
pieprzymy z obu stron.2Posiekany
czosnek,
cebulę pokrojoną w kostkę i pokrojone w plasterki
pieczarki podsmażamy na
maśle na dużym ogniu do zrumienienia. Solimy i
pieprzymy do smaku. W nacięte piersi wkładamy podsmażone
pieczarki.3Następnie przygotowujemy
ciasto francuskie. Kroimy je na dwie części i nacinamy w taki sposób, jak widzicie na poniższym zdjęciu.4Na każdy kawałek ciasta nakładamy
pierś z kurczaka nadzianą
pieczarkami, a następnie posypujemy ją
startym serem - po czym zawijamy.5Zaczynajcie zawijać
kurczaka w ciasto od jego zewnętrznych stron. Tak jak widzicie na zdjęciach. Delikatnie naciągajcie każdy pasek
ciasta francuskiego i przeplatajcie naprzemiennie.6
Jajko roztrzepcie z odrobią
soli oraz szczyptą
ziół prowansalskich. Posmarujcie nim zawinięte piersi. Włóżcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Gdyby ciasto zbyt szybko się rumieniło, obniżcie temperaturę do 180 stopni.