Wykonanie
25 czerwca 2015Składniki:Blaszka 27 , 5 X 17cm.
Biszkopt:2
jajkaszczypta
soli1/2 szklanki
cukru3 łyżki
oleju rzepakowego1/2 szklanki
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniamasło+
bułka tarta lub papier do pieczeniaMus
truskawkowy:1
galaretka truskawkowa300g.
truskawekWarstwa budyniowa:1 l.
mleka2 budynie
śmietankowe ( każdy po 40g.)2 łyżki
cukru1 łyżka
masła 82%Poncz:1 łyżka
wody1/2 łyżki
soku truskawkowegoDodatkowo:1 kiść zielonego
winogrona ( ok.300g.)
Przygotowanie:
Biszkopt:
Biszkopt:
Białka oddzielić od
żółtek , ubić je ze szczyptą
soli na sztywno , dodać
cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce
oleju oraz po jednym
żółtku nie przerywając miksowania.
Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do blaszki wysmarowanej
masłem z
bułką tartą lub wyłożonej od
spodu papierem do pieczenia. Piec ok.15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy).
Biszkopt odstawić do wystudzenia.Składnik ponczu połączyć razem , nasączyć
biszkopt.
Owoce winogrona przekroić na pół , rozłożyć na cieście.Mus
truskawkowy:
Galaretkę rozpuścić w 500ml wrzątku , odstawić do wystudzenia.
Truskawki zmiksować blenderem pozostawiając kawałki
owocu.Zimną
galaretkę wymieszać z
owocami , odstawić do lodówki do lekkiego z stężenia.Warstwa budyniowa: 800 ml
mleka zagotować z
masłem oraz
cukrem.Pozostałe
mleko wymieszać z budyniami , przelać do garnka z
mlekiem.Mieszać do powstanie gęstego budyniu , masę wylać od razu na
biszkopt z
winogronem.Odstawić do lodówki by wystygła.Na ostygniętą masę budyniową wylać mus
truskawkowy , równo go rozprowadzić.Ciasto schować do lodówki pod przykryciem ,najlepiej na noc do całkowitego stężenia mas.SmacznegoPost navigation← Krokiety z warzywnym wnętrzem wzbogaconym o
natkę pietruszki oraz
ser żółty. Smakują wyśmienicie.Danie kuchni chińskiej , o wielu wyczuwalnych smakach i aromatach , pikantne i syte.Sama nie wiem
czemu tak rzadko przygotowuję chińszczyznę , jest pyszna. →