Wykonanie
Bardzo proste ciasto. Gdy zaczyna się sezon
truskawkowy wszyscy w mojej okolicy zawsze robią podobne, ale
owoce są w nim obecne w całości, w towarzystwie warstwy
galaretki.
Truskawy owszem, i na tym cieście smakują wyśmienicie, ale tylko świeżutkie (przynajmniej mi),
potem już nieco
tracą na smaku. Tutaj robimy z nich mus-
galaretkę, która pięknie się kroi (czego nie
mogę powiedzieć o
biszkopcie..) i smakuje o wiele lepiej. Mimo, że to tylko wykorzystane zapasy z zamrażarki.Kwaskowata warstwa truskawkowa idealnie łączy się ze
słodyczą kremu. Oj smakowało!
Źródło .
Biszkopt:6
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
cukier wanilinowyszczypta
soliKrem :1/2 l
mleka1 kostka
masła /margaryny (25 dag)2 budynie
śmietankowe lub
waniliowe1
cukier wanilinowycukier do smaku1 l zmiksowanych
truskawek (świeże lub mrożone)3
galaretki truskawkoweBiszkopt: ubić pianę z
białek ze szczyptą
soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo
cukier,
cukier wanilinowy, po 1
żółtku, na końcu lekko wmieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzony
biszkopt można nasączyć np. ciepłą
wodą (pół szklanki) wymieszaną z kieliszkiem
alkoholu albo z
sokiem z cytryny (3-4 łyżki).Krem: w 1/2 szklanki
mleka roztrzepać budynie. Resztę
mleka zagotować z
cukrem wanilinowym i
cukrem, wlać roztrzepany
budyń i ugotować. Kostkę
masła lub
margaryny utrzeć na puszysty krem, ciągle ucierając dodawać po łyże przestudzonego budyniu. Masę wyłożyć na ostudzony
biszkopt.
Truskawki:
truskawki świeże lub mrożone (te wyłożyć wcześniej z zamrażalnika) zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie masę
truskawkową podgrzać, wsypać
galaretki i mieszać tak długo, aż się rozpuszczą. Tężejące
truskawki wyłożyć na masę budyniową.