Wykonanie
17 kwietnia 2014Składniki:500 g filetów z
morszczuka150 dag tartego
sera żółtego3
marchewki1
pietruszka1/2
selera1/2
pora bez liści
Wywar pozostały po gotowaniu warzyw5 łyżek
żelatyny2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 szklanka
mleka1 szklanka
bułki tartejsok z 1/2
cytrynypieprz cytrynowysól ,
pieprzolej do smażenia
Przygotowanie:Warzywa obieramy gotujemy do miękkościW tym czasie
rybę kroimy w małe kawałki skrapiamy
sokiem z cytryny-nacieramy. Maczamy w
jajku a następnie obtaczamy w
bułce tartej wmieszanej z
pieprzem cytrynowym.smażymy na rozgrzanym
oleju na złoty kolor z obu stron.Ugotowane 2
marchewki ,
selera i
pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach -dodajemy
koncentrat pomidorowy ,
sól i
pieprz. Ostatnią
marchewkę kroimy w plasterki ,
pora rwiemy pionowo robiąc " włosy".W dnie salaterek układamy " włosy" z
pora , a po bokach plasterki
marchewki.Następnie układamy troszkę tartych warzyw i kawałki
ryby , posypujemy
serem żółtym -czynność powtarzamy.
Żelatynę rozpuszczamy w 1 l. gorącego
wywaru z gotujących się wcześniej warzyw ( jeśli mamy za dużo odlewamy , jeśli za mało dolewamy
wody i chwilę podgotowujemy , przed wsypaniem
żelatyny)Zalewamy salaterki , odstawiamy do stężnięcia.Podajemy wyłożone na tackę / talerz.SmacznegoPost navigation← lekkie ,syte krokiety smaczne na ciepło i zimno ,idealne na bezmięsny obiad oraz świąteczne danie.Zapraszam :)Pierś z
kaczki to zupełna nowość dla moich kubków
smakowych.
Mięso wychodzi soczyste o bardzo ciekawym i wyrazistym smaku.Przygotowane na słodko zaspokoi i zaskoczy nie jedno wybredne podniebienie.Zapraszam :) →