ßßß
W jakimś kobiecym czasopiśmie widziałam tę zupę w wersji z majerankiem …ale ja preferuję wersję z oregano. Nie wiem, która jest popularniejsza w Grecji.Składniki:2 szklanki brązowej soczewicy,6 łyżek oliwy z oliwek,1 ząbek czosnku,1 lub 2 cebule,1 duża marchew,½ pietruszki,2 l wywaru drobiowego,1 szczypta oregano1 szczypta suszonego rozmarynu1 liść laurowe1- 2 łyżka koncentratu pomidorowego2 suszone pomidory z zalewy,2 łyżki octu winnego,1 szczypta soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:Soczewicę wypłukać i namoczyć( ok. 30 minut). Dwie małe cebule pokroić w piórka a pietruszkę i marchewkę w kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć na niej marchew oraz pietruszkę. Dodać czosnek. Po kilku minutach dodać cebule i smażyć wszystko razem aż cebula się zeszkli. Usmażone warzywa oraz soczewicę zalać wywarem z drobiu. Dodać przyprawy i zioła. Gotować 15- 20 minut a następnie dołożyć przecier i pomidory. Doprawić do smaku, solą, pieprzem. Na samym końcu gotowania zakwasić octem. Polecam.