Wykonanie



Kiedyś będąc w greckiej tawernie na obiedzie bardzo zaintrygowała mnie w jadłospisie zupa fakes. Nie dałabym rady wtedy zjeść dwudaniowego posiłku, ale po przyjściu do domu wyszukałam różne przepisy. Najbardziej spodobał mi się przepis Agnieszki Kręglickiej: http://ugotuj.to/ugotuj/5408287/fakes+zupa+z+soczewicy/p/ . Zupę robiłam już kilkakrotnie. Bardzo sycąca. Polecam teraz kiedy jest sezon na
pomidory, bo ze świeżymi jest dużo lepsza niż z puszkowymi.Składniki:

250 g
zielonej soczewicy,250 g dojrzałych
pomidorów,1/2 szklanki
oliwy( ja dałam 1/3 szkl.),2
marchewki,2
cebule,2 ząbki
czosnku,1 łyżka
koncentratu pomidorowego,
listek laurowy,
sól,
pieprz,
oregano ( dałam świeże i suszone),2 łyżki czerwonego
octu winnego .Przygotowanie:
Cebulę,
marchewkę i
pomidory pokroić w kostkę. Na rozgrzanej
oliwie podsmażyć
cebulę i utarty
czosnek. Dodać
marchew,
listek laurowy i opłukaną
soczewicę. Zalać zimną
wodą (ok.1 l) i gotować pół godziny, aż zmięknie. Dodać posiekane
pomidory bez skórki, koncentrat. Doprawić
solą,
pieprzem i
oregano, gotować dalsze 15 minut. Na koniec dodać
ocet. Prosta szybka i genialna:-)

Zgłoszone do akcji: