Wykonanie
Poziom trudnościOd dawna chodziła za mną lekka i sycąca zarazem zupa. Wybrałam zupę w kolorze
białym, bo ten kolor nie często się zdarza
między zupami. A tak naprawdę miałam po prostu takie warzywa w domu. Zupa wyszła wyjątkowo smaczna.Porcja dla 4 osóbSkładniki:⅓ dużego
selera1 duża
pietruszka2
cebule3 duże różyczki
kalafiora3
ziemniaki1 litr domowego
bulionu lub
wody¼ łyżeczki świeżo mielonej
gałki muszkatołowej½ łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu1 czubata łyżeczka
soli8 plasterków cienko pokrojonego
wędzonego boczku1 łyżka świeżej posiekanej
natkikawałek
sera pecorino lub
parmezanuSposób przygotowania:Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić na dowolne kawałki.Zalać
bulionem (ja zalałam warzywa
wodą i dodałam 2 mrożone kostki zagęszczonego rosołu) i gotować ok. 45 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.Wyłączyć pod garnkiem i wszystko zblendować.Doprawić gałką,
pieprzem i
solą. Plastry
boczku podsmażyć, aż będą chrupiące. Zupę podawać na gorąco, przystrojoną dwoma plastrami chrupiącego
boczku,
natką i
startym serem.Smacznego!