ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z białych warzyw - My Blueberry Corner

Zupa krem z białych warzyw - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Od dawna chodziła za mną lekka i sycąca zarazem zupa. Wybrałam zupę w kolorze białym, bo ten kolor nie często się zdarza między zupami. A tak naprawdę miałam po prostu takie warzywa w domu. Zupa wyszła wyjątkowo smaczna.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
⅓ dużego selera
1 duża pietruszka
2 cebule
3 duże różyczki kalafiora
3 ziemniaki
1 litr domowego bulionu lub wody
¼ łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 czubata łyżeczka soli
8 plasterków cienko pokrojonego wędzonego boczku
1 łyżka świeżej posiekanej natki
kawałek sera pecorino lub parmezanu
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić na dowolne kawałki.
Zalać bulionem (ja zalałam warzywa wodą i dodałam 2 mrożone kostki zagęszczonego rosołu) i gotować ok. 45 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Wyłączyć pod garnkiem i wszystko zblendować.
Doprawić gałką, pieprzem i solą. Plastry boczku podsmażyć, aż będą chrupiące. Zupę podawać na gorąco, przystrojoną dwoma plastrami chrupiącego boczku, natką i startym serem.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/03/zupa-krem-z-bialych-warzyw