W mojej kuchni zupy-kremy są dość częste, i generalnie miksowanie jest na porządku dziennym. Nie jest to może najzdrowszą wersją dla naszego uzębienia, ale dla podniebienia jak najbardziej ..... gęsta, kremowa zupa jest pożywnym startem obiadu :)Składniki:1 kalafior1 ziemniak1 łodyga selera naciowego1 łyżka cebuli suszonejkilka gałązek świeżej pietruszki lub kolendry1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej5 łyżek parmezanu3 łyżki oliwysol, pieprz1,5 l wodygrzanki do zupyNa 3 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora, ziemniaka i seler naciowy przez ok.10 minut. Następnie dolewamy stopniowo wodę (1,5l) i gotujemy całośc aż do miękkości warzyw. Doprawiamy gałką muszkatołową,cebulą suszoną, solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy parmezan i całośc zupy miksujemy w blenderze. Zupę podajemy z grzankami posypaną natką pietruszki lub kolendry.