Wykonanie
Cukinia to bardzo ekonomiczne warzywo, ponieważ przy jej uprawie nic się nie marnuje))) Nigdy bym nie pomyślała, że do przygotowania pysznych
cukiniowych dań, wykorzystuje się zarówno samo warzywo, jak i jego kwiat, drobne liście, a nawet łodygi!Gdy ostatnio w warzywniaku zobaczyłam
cukinie z pięknymi pióropuszami kwiatów, kupiłam je natychmiast, na później zostawiając koncepcję ich wykorzystania) Później okazało się, że pomysł podsunęła mi akcja na Durszlaku Wiosenne Zupy.Do ugotowania tej zdrowej zupki, najlepiej nadają się młodziutkie
cukinie, takie jeszcze z kwiatkiem, chrupiące jak
jabłko, o zbitym miąższu. Tylko takie po ugotowaniu będą nadal chrupkie i nie zmienią się w zielonkawą, wodnistą papkę. O dziwo, nic się również nie stało
żółtym kwiatom. Chyba obawiałam się , że się rozpuszczą, czy co?Serdecznie zapraszam na wiosenną, kolorową zupkę, o delikatnym smaku
cukinii, przełamanym bardziej wyrazistym posmakiem tyrolskiego
szpeku ( rodzaju
wędzonej szynki)

Składniki na 4 osoby:parę kwiatów
cukini½
cebuli( drobno posiekanej)2 średnie
ziemniaki( pokrojone w kosteczkę)½
selera naciowego150 g
szpeku pokrojonego w drobna kosteczkę( może być również wędzonka)200 g
makaronu małego formatu, u mnie ditalini3 łyżeczki
oliwy z oliwekszczypta
gałki muszkatołowej1,5 lt gorącej
wodystarty
parmezansól,
pieprzCukinie myjemy, kroimy w małą kostkę. Z kwiatów
cukinii usuwamy szypułki i słupki kwiatowe, ponieważ są nieco gorzkie i mogą zepsuć smak potrawy. Szybko płuczemy w zimnej wodzie, lekko osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w prążki. Doprowadzamy do wrzenia
wodę na zupę. W głębokim garnku z grubym dnem podgrzewamy
oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy
cebulę na jasno złoty kolor. Do
cebuli dodajemy
szpek. Mieszając prażymy przez ok. 1-2 min. Dodajemy
cukinię, kwiaty
cukini (zostawiamy jeden do dekoracji),
seler i
ziemniaki. Na koniec posypujemy szczyptą
gałki muszkatołowej. Następnie całość zalewamy gorącą
wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 8 minut. Do zupy dodajemy drobny
makaron i gotujemy do miękkości często mieszając ( ok 5/7 minut). Na końcu doprawiamy
solą i
pieprzem, oraz posypujemy startym
parmezanem.

