Wykonanie

No i wygląda na to, że zimno rozgościło się na dobre :-( Nie lubię takiej pogody...Z rana udało mi się wykonać dość sporo badań, które zleciła mi pani na pogotowiu dwa dni temu,
wyniki w poniedziałek... I choć staram się patrzeć na to wszystko optymistycznie, to wiem, że dobrze nie będzie... na własne życzenie... :-(A co tam w kuchni? Tu chociaż zawsze jest ciepło i... pachnąco ;-) Na dzisiejszą szarugę idealna okazała się zupa krem z białych warzyw - przepyszna, a do tego robi się dosłownie kilka chwil :-)SKŁADNIKI4
ziemniaki1 duży
seler2 duże
pietruszki1
cebula1
kalarepa lub kilka różyczek
kalafiora1,2 - 1,5 l
wody100 ml
śmietany 30%szczypta
gałki muszkatołowejszczypta granulowanego
czosnkusól,
pieprz
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na dowolne kawałki, wkładamy do garnka, solimy i zalewamy
wodą. Gotujemy do miękkości, a następnie całość bardzo dokładnie miksujemy blenderem na gładki krem. Wlewamy
śmietanę i jeszcze przez chwilę miksujemy. Zestawiamy z palnika. Doprawiamy gałką,
czosnkiem i
pieprzem. Gotowe :-)Podajemy z grzankami lub
groszkiem ptysiowym.P.S.Ja wolę gęste kremy, ale jeśli wolicie rzadsze, to nic nie stoi na przeszkodzie byście dolali więcej
wody :-)