ßßß
3 duże pory4 ziemniaki1 mały seler1 pietruszka1 cebula2 łyżki masłasól, pieprzsuszona papryczka chilli peperonico ( dodałam od siebie)800ml wody100ml śmietany kremówki2-3 krople niebieskiego barwnika ( ja pominęłam)Ziemniaki, pietruszkę i seler obieramy. Kroimy je w małą kostkę.Pory dokładnie czyścimy i kroimy w krążki. Cebulę obieramy i siekamy w piórka.Na petelni rozgrzewamy masło, dodajemy pory i cebulę. Podsmażamy je przez 5 minut, a następnie przekładamy do miseczki.
Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy pokrojone warzywa, sól, pieprz i papryczkę oraz podduszone pory i cebulę. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.Następnie całość blendujemy. Przed podaniem dodajemy śmietanę, a jeśli ktoś chce uzyskać efekt jak Bridget, dodajemy niebieski barwnik. ;)PS. Podałam zupę z grzankami i chipsami mięsnymi, które można jak najbardziej pominąć.Smacznego ;)