Wykonanie
Korzystając z ,,powiedzmy długiego weekendu'' ( choć w
sumie dla mnie to weekend jak każdy inny, bo zajęcia zaczynam zawsze od wtorkowego popołudnia) zabrałam się za wypróbowywanie przepisów z nowych książek. Padło na niebieską zupę Bridget Jones ;) A do zupy oczywiście seans filmowy i powrót do nadrabiania uczelnianych zaległości...Przepis na tę zupkę pochodzi z książki ,,Kuchnia filowa" Pauliny Wnuk.Zupa porowa

3 duże
pory4
ziemniaki1 mały
seler1
pietruszka1
cebula2 łyżki
masłasól,
pieprzsuszona
papryczka chilli peperonico ( dodałam od siebie)800ml
wody100ml
śmietany kremówki2-3 krople niebieskiego barwnika ( ja pominęłam)
Ziemniaki,
pietruszkę i
seler obieramy. Kroimy je w małą kostkę.
Pory dokładnie czyścimy i kroimy w krążki.
Cebulę obieramy i siekamy w piórka.Na petelni rozgrzewamy
masło, dodajemy
pory i
cebulę. Podsmażamy je przez 5 minut, a następnie przekładamy do miseczki.

Do garnka wlewamy
wodę. Dodajemy pokrojone warzywa,
sól,
pieprz i papryczkę oraz podduszone
pory i
cebulę. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.Następnie całość blendujemy. Przed podaniem dodajemy
śmietanę, a jeśli ktoś chce uzyskać efekt jak Bridget, dodajemy niebieski barwnik. ;)PS. Podałam zupę z grzankami i
chipsami mięsnymi, które można jak najbardziej pominąć.Smacznego ;)
