ßßß
Sposób na formowanie bułek znalazłam na jakimś zagranicznym blogu, którego teraz nie mogę odnaleźć. Ciasto i farsz były całkiem inne, ale mi nie odpowiadały składniki więc zrobiłam to po swojemu. Ciasto zrobiłam z przepisu na crusty hard rolls . Dodałam tylko paprykę, dzięki czemu miały piękny słoneczny kolor. Obawiałam się, że farsz będzie wylatywał, ale wszystko dobrze się trzymało. Nawet podczas jedzenia nic nie wylatywało. Zjedliśmy je z ketchupem.SkładnikiCiasto:mąka pszenna, 200 gramdrożdże suche, 2 gramyletnia woda, 125 mlsól, 3/4 łyżeczkicukier, 1 łyżeczkipapryka słodka w proszku, 1 łyżeczkaFarsz:szalotka, 2 sztukiczosnek, 2 ząbkiszynka, 4 plastrypapryka (ulubiony kolor), 6-8 łyżekser żółty, 10-12 łyżekketchup, 1 łyżkajajko, 1 sztuka (do farszu będzie potrzebne pół jajka, resztę należy wykorzystać do posmarowania bułek)sól, pieprzolej do smażeniaSposób przygotowania1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.2. Ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować rulon (tak jak na kopytka). Następnie zrobić nacięcie na środku. Złapać za boki i lekko rozciągnąć. Jeden koniec wyciągnąć w dół, a drugi zawinąć do środka tworząc serce. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Zostawić pod przykryciem do napuszenia na 30 minut.
3. W międzyczasie przygotować farsz. Wszystkie składniki drobno pokroić, ser zetrzeć na tartce. Na oleju zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać szynkę i mocno zarumienić. Następnie dorzucić paprykę. Całość smażyć jeszcze około 3-5 minut. Przełożyć na sitko i poczekać aż wystygnie. Połączyć z połową sera, połową jajka i ketchupem. Przyprawić.
4. Do serc nakładać farsz, posypać resztą sera, a bułki posmarować jajkiem. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 200 stopni przez 12 minut.