Wykonanie
Jedno z moich ulubionych dań – pyszne, szybkie i zdrowe. Najlepiej smakuje z puszystym
ryżem basmati, ale równie dobrze sprawdzi się
kuskus,
ziemniaki z
wody, czy drobny
makaron.

Składniki (2 porcje)
CebulaŁodyga selera naciowegoZąbek
czosnku2 łyżki
oliwy1/2 łyżeczki suszonego
tymiankuPuszka krojonych
pomidorówSól,
pieprz,
cukier400g
filetów z dorsza (mogą być mrożone)PrzygotowaniePosiekaj drobno
cebulę i
seler naciowy.Na patelni rozgrzej
oliwę, dodaj
cebulę,
seler, przeciśnięty przez praskę
czosnek i łyżeczkę
tymianku.Podsmaż wszystko na średnim ogniu, mieszając, przez 5 minut.Dodaj
pomidory z puszki, dopraw do smaku
cukrem,
solą i
pieprzem, zaczekaj aż się zagotuje.Do bulgoczącego sosu włóż
rybę, duś pod przykryciem na średnim ogniu 15 minut (20 minut, jeśli używasz filetów mrożonych).Gotowe!Zobacz także
Dorsz w sosie
koperkowymDorsz zapiekany z warzywam iPieczony
dorsz z
boczkiem