ßßß






Składniki3 ząbki czosnku200g małych marchewekCukiniaCzerwona cebula100g wędzonego boczku2 pomidory malinoweNatkaPęczek botwinki200g mrożonego groszku2l bulionu warzywnego150g makaronu conchigliette piccole (czyli małych muszelek)Sól, pieprz2 łyżeczki zielonego pestoJeśli uda Ci się dostać młodą marchewkę – koniecznie jej użyj, ja z braku takowej użyłam małych mrożonych marchewek. Podobnie z groszkiem – ideałem byłby świeży zielony. Jeśli masz trochę czasu i ambicji, możesz również zrobić domowe pesto (z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy i parmezanu). Ja z lenistwa użyłam tym razem gotowego, ze słoika.PrzygotowaniePosiekaj cebulę i boczek, pokrój w cienkie plasterki marchewki i cukinię.Postaw duży garnek na średnim ogniu i wlej do niego trochę oliwy (tak, wiem – oliwa i boczek, tłuszcz do tłuszczu, ale jeśli boczek jest chudy, odrobina oliwy nie zaszkodzi).Wrzuć na rozgrzaną oliwę boczek, podsmaż aż się zrumieni.Dodaj cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, smaż aż cebula się zeszkli.Dodaj marchewkę i cukinię, duś wszystko razem, mieszając przez 5 minut.Sparz pomidora i obierz go ze skórki, pokrój w kostkę.Posiekaj natkę i razem z pomidorem dodaj do garnka.Botwinkę pokrój na centymetrowe kawałki, buraczki (jeśli są) w cienkie plasterki, dorzuć do reszty gotujących się warzyw.Dodaj groszek i zalej wszystko bulionem.Doprowadź do wrzenia i dodaj makaron oraz szczyptę soli i pieprzu, zagotuj.Zmniejsz płomień do małego i gotuj wszystko 10 minut.Dodaj pesto, wymieszaj, dopraw, jeśli trzeba.Smacznego!