ßßß Cookit - przepis na Salmon Katsu Burger, Burger z łososiem, kotlety z łososia

Salmon Katsu Burger, Burger z łososiem, kotlety z łososia

nazwa

Wykonanie

Pyszny, zdrowy burger z łososia, idealny dla wszystkich, który lubią tę rybę. Do jego wykonania można kupić mniej kosztowne kawałki łososia, ponieważ i tak zostaną rozdrobnione. W ten sposób przygotowane burgery można podać nie tylko w bułce, lecz również jako danie obiadowe, z dodatkiem frytek czy pieczonych ziemniaków i sałatki. Przepis wg runnyrunny999 .
2 dzwonka z łososia (w zależności od wielkości, wystarczą na 3-4 burgery)
1 białko
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
mąka pszenna - jajko - panko lub bułka tarta
sos tatarski:
1 jajko ugotowane na twardo, obrane, bardzo drobno posiekane
1/2 małej cebuli, bardzo drobno posiekanej
2 łyżki siekanej pietruszki
1/2 szklanki majonezu
sok z cytryny - do smaku
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
bułki do burgerów
mieszanka sałat
olej
1. Składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić sos do smaku cytryną i ew. solą & pieprzem.
2. Kawałki łososia posmarować cienko olejem. Usmażyć na patelni grillowej (lub zwykłej) z obu stron na złoto. Lekko ostudzić, by nie parzyły dłoni, po czym rozdrobnić na małe kawałeczki za pomocą widelca. Skórę i ości odrzucić.
Rozdrobnionego łososia wymieszać dokładnie z białkiem, mąką i przyprawami na jednolitą masę. Z masy formować mokrymi dłońmi burgery. Burgery obtaczamy kolejno w mące pszennej, rozmąconym jajku i panko lub bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
3. Rumienimy bułki do burgerów, po czym smarujemy wnętrze sosem tatarskim. Układamy mix sałat i burgera, nakrywamy górną częścią bułki. Podajemy gorące.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/03/Salmon-Katsu-Burger-Burger-z-lososiem-kotlety-z.html