ßßß Cookit - przepis na Katsu Curry, czyli sznycel z kurczaka po japońsku z japońskim sosie curry

Katsu Curry, czyli sznycel z kurczaka po japońsku z japońskim sosie curry

nazwa

Wykonanie

Katsu Chicken, czyli sznycel z kurczaka po japońsku już znacie. Japończycy niezwykle polubili wywodzące się z Indii curry. Do tego stopnia, że w 1950 roku wprowadzono na rynek gotowe kostki curry, podwalające na błyskawiczne przygotowanie ulubionego sosu. Oczywiście, doprawionego zgodnie z japońskim gustem. Jeśli nie mamy takich kostek (a nie mamy... ), z równą łatwością możemy sami przygotować japoński sos curry w domu. Znakomicie smakuje podany ze sznyclem z kurczaka i ryżem. Przepis na podstawie Just One Cookbook.
pasta curry:
3 łyżki masła
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka przyprawy curry
1 łyżki przyprawy garam masala
ew. szczypta chili
szczypta soli do smaku
1 nieduża cebula
200 g pieczarek
ew. 1 nieduża marchewka
olej do smażenia
1 szklanka bulionu drobiowego, wołowego lub warzywnego
W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszając, robimy rumianą zasmażkę. Dodajemy przyprawy. Chwilę smażymy, mieszając.
Tak przygotowaną pastę curry możemy przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do miesiąca. Można przygotować również większe porcje pasty z myśla o późniejszym wykorzystaniu.
Gdy chcemy przygotować sos, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju obraną siekaną cebulę, obraną, pokrojona marchew i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy pieczarki będą rumiane, dodajemy pastę curry i bulion. Dokładnie mieszamy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku ewentualnie solą.
Podajemy z ryżem i sznyclem z kurczaka - wówczas mamy potrawę zwaną Katsu Curry . Sos ten można podać również do smażonej ryby lub z samym ryżem (i sałatką), by otrzymać posiłek wegetariański.
Katsu Chicken
1 podwójna pierś kurczaka
1 jajko
szczypta soli
mąka pszenna
panierka panko
Filet z kurczaka rozbijamy lekko tłuczkiem, dzielimy na kotlety.
Panierujemy kolejno w mące, rozmąconym ze szczyptą soli jajku oraz panko. Dociskamy mocno dłonią, by panierka dobrze się trzymała. Kotlety smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju, z obu stron na złoto.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/02/Katsu-Curry-czyli-sznycel-z-kurczaka-po-japonsku.html