Wykonanie
Katsu Chicken, czyli sznycel z
kurczaka po japońsku już znacie. Japończycy niezwykle polubili wywodzące się z Indii
curry. Do tego stopnia, że w 1950 roku wprowadzono na rynek gotowe kostki
curry, podwalające na błyskawiczne przygotowanie ulubionego sosu. Oczywiście, doprawionego zgodnie z japońskim gustem. Jeśli nie mamy takich kostek (a nie mamy... ), z równą łatwością możemy sami przygotować japoński sos
curry w domu. Znakomicie smakuje podany ze sznyclem z
kurczaka i
ryżem. Przepis na podstawie Just One Cookbook.

pasta
curry:3 łyżki
masła4 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
przyprawy curry1 łyżki
przyprawy garam masalaew. szczypta
chiliszczypta
soli do smaku1 nieduża
cebula200 g
pieczarekew. 1 nieduża
marchewkaolej do smażenia1 szklanka
bulionu drobiowego, wołowego lub warzywnegoW rondelku rozpuszczamy
masło. Dodajemy
mąkę i mieszając, robimy rumianą zasmażkę. Dodajemy
przyprawy. Chwilę smażymy, mieszając.Tak przygotowaną pastę
curry możemy przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do miesiąca. Można przygotować również większe porcje pasty z myśla o późniejszym wykorzystaniu.Gdy chcemy przygotować sos, podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju obraną siekaną
cebulę, obraną, pokrojona
marchew i pokrojone w plastry
pieczarki. Gdy
pieczarki będą rumiane, dodajemy pastę
curry i
bulion. Dokładnie mieszamy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku ewentualnie
solą.Podajemy z
ryżem i sznyclem z
kurczaka - wówczas mamy potrawę zwaną Katsu
Curry . Sos ten można podać również do smażonej
ryby lub z samym
ryżem (i
sałatką), by otrzymać posiłek wegetariański.Katsu Chicken1 podwójna
pierś kurczaka1
jajkoszczypta
solimąka pszennapanierka panko
Filet z kurczaka rozbijamy lekko tłuczkiem, dzielimy na kotlety.Panierujemy kolejno w
mące, rozmąconym ze szczyptą
soli jajku oraz panko. Dociskamy mocno dłonią, by panierka dobrze się trzymała. Kotlety smażymy na niedużej ilości rozgrzanego
oleju, z obu stron na złoto.