Wykonanie
Jeśli szukacie pomysłu na potrawę na przyjęcie sylwestrowe, mam dla Was ciekawą propozycję - aromatyczne szaszłyki-kebaby z
kurczaka. Szaszłyk to genialne danie: szybkie i proste do przygotowania, a jednocześnie kolorowe i kuszące różnorodnymi dodatkami. Łatwo je dostosować do naszego gustu, dodając ulubione składniki lub rezygnując z tych mniej lubianych. Można je przygotować wcześniej i w odpowiedniej chwili jedynie wstawić do piekarnika. Dodatkowo szaszłyki z
mięsa drobiowego pieką się wyjątkowo szybko, co jest bardzo istotne w sylwestra - przecież chcemy się bawić, a nie przesiedzieć ten wieczór w kuchni! Przepis na podstawie RasaMalaysia .

4
filety z piersi kurczaka2
papryki czerwone ( lub 1 czerwona i 1 zielona)3 nieduże
cebulekilka plastrów
wędzonego boczkupatyczki do szaszłyków*marynata:6 łyżek
oleju4 łyżki
soku z cytryny3 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku2 łyżeczki mielonego kuminu (
kmin rzymski, nie
kminek **)1/2 łyżeczki
chili (lub inna ilość, w zależności, jak pikantne dania lubicie)2 duże obranie, siekane ząbki
czosnku1 łyżeczka
soli3 łyżki siekanej
natki pietruszkiSkładniki marynaty mieszamy. Dodajemy do niej
filety kurczaka pokrojone w niedużą kostkę. Dokładnie mieszamy, by
mięso było pokryte marynatą. Marynujemy co najmniej 30 minut (można dużej, nawet 12 godzin - oczywiście w lodówce).
Cebulę obieramy i kroimy w krążki.
Paprykę i
boczek kroimy w dużą kostkę.Na patyczki nabijamy naprzemiennie kawałki
kurczaka,
cebule,
paprykę i
boczek.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 20-30 minut, aż
mięso będzie rumiane (a kawałek
mięsa nakłuty nożem nie puści soku).* jest właśnie Sylwester a Wy nie macie pod ręką patyczków do szaszłyków? Szybko przerzucamy się na Fajita sizzler z
kurczaka! Ole!** jest właśnie Sylwester a Wy nie macie pod ręką kuminu? Użyjcie
curry, też będzie smacznie!Inne szaszłyki:Szaszłyki drobiowe z pesto
bazyliowymKebaby/szaszłyki z
kurczaka w jogurtowej marynacieTunezyjskie szpadkiJednak nie szaszłyk? Polecam imprezowy hit: Buffalo Chicken Wings, czyli pikantne skrzydełka z
kurczaka.