Wykonanie

Okres przedświąteczny to wyjątkowo zapracowany czas, dlatego zapraszam na kolejny obiad, którego przygotowanie zajmie 15 minut, a pieczenie wymaga tylko kilku chwil uwagi.Składniki :
pierś kurczakakawałek
boczku wędzonego surowego
paprykapieczarki1 świeża
papryczka chilisok z połowy
limonki2 ząbki
czosnku1 czubata łyżeczka harissy1 czubata łyżeczka
oregano1 czubata łyżeczka
bazyli1/2 łyżeczki mielonej
kolendryolejoraz
pity i ulubiony sos bądź
ketchup,
musztarda...Przygotowanie :
Kurczaka,
boczek,
paprykę i
pieczarki kroję w kostkę.
Papryczkę chili drobno siekam ,
czosnek przeciskam przez praskę.
Chili i
czosnek umieszczam w misce, dodaję
sok z limonki, harissę,
oregano,
bazylię,
kolendrę i około 1-2 czubate łyżki
oleju. Wszystko dobrze mieszam.Do marynaty wkładam
kurczaka. Ja zazwyczaj już nie mam czasu bu odstawić
kurczaka do lodówki, ale na pewno kiedy poleży w marynacie dłużej będzie bardziej aromatyczny.Nadziewam na paczki na przemian :
kurczaka,
boczek,
paprykę i
pieczarki.Grilluję na grillu elektrycznym, ale można upiec w piekarniku.Podaje z grillowaną
pitą i ulubionymi sosami.