ßßß
Okres przedświąteczny to wyjątkowo zapracowany czas, dlatego zapraszam na kolejny obiad, którego przygotowanie zajmie 15 minut, a pieczenie wymaga tylko kilku chwil uwagi.Składniki :pierś kurczakakawałek boczku wędzonego surowegopaprykapieczarki1 świeża papryczka chilisok z połowy limonki2 ząbki czosnku1 czubata łyżeczka harissy1 czubata łyżeczka oregano1 czubata łyżeczka bazyli1/2 łyżeczki mielonej kolendryolejoraz pity i ulubiony sos bądź ketchup, musztarda...Przygotowanie :Kurczaka, boczek, paprykę i pieczarki kroję w kostkę.Papryczkę chili drobno siekam , czosnek przeciskam przez praskę.Chili i czosnek umieszczam w misce, dodaję sok z limonki, harissę, oregano, bazylię, kolendrę i około 1-2 czubate łyżki oleju. Wszystko dobrze mieszam.Do marynaty wkładam kurczaka. Ja zazwyczaj już nie mam czasu bu odstawić kurczaka do lodówki, ale na pewno kiedy poleży w marynacie dłużej będzie bardziej aromatyczny.Nadziewam na paczki na przemian : kurczaka, boczek, paprykę i pieczarki.Grilluję na grillu elektrycznym, ale można upiec w piekarniku.Podaje z grillowaną pitą i ulubionymi sosami.