Wykonanie
Opublikowano 23 czerwca 2013, autor: M.Pierwszy dzień kalendarzowego lata minął, a noc świętojańska tuż przed nami- trzeba by więc pomyśleć o weekendowym grillowaniu z rodzinką. Proponuję najprostsze szaszłyki-
z piersi kurczaka,
wędzonego boczku i warzyw. Moje grillowanie niestety przeniosło się na patelnię (ulewa!), więc szaszłyki pozbawione były specyficznego zapachu węgla drzewnego. Ale nie ma tego złego- i tak były wyborneKonieczny rekwizyt wieczoru- spray na komary!

Czas przygotowania: ok. 30 min marynowania mięsa+ 30 min przyrządzaniaSkładniki :0, 5 kg
piersi z kurczaka300 g
wędzonego boczku1
papryka czerwona1 słoiczek marynowanej
papryki3-4 małe
cebuleprzyprawy:
sól,
papryka słodka,
przyprawa do kurczaka po węgiersku,
czosnek granulowany,
olej słonecznikowyPrzygotowanie :
Pierś z kurczaka należy pokroić w kostkę i marynować przez pół godziny w przyprawach i
oleju.
Wędzony boczek i
paprykę (zarówno świeżą, jak i marynowaną) skroić w kostki.
Cebulę pokroić w dość grube plasterki (cienkie rozpadną się podczas grillowania/smażenia).

Tak przygotowane składniki „wyjściowe” nabijamy na wykałaczki w kolejności pierś-
papryka-
boczek-
cebula-pierś-
papryka marynowana-
boczek-
cebula i grillujemy, bądź smażymy na dużej patelni z niewielką ilością
oleju, aż pierś będzie na pewno dopieczona.

Informacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →