ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki świętojańskie :)

Szaszłyki świętojańskie :)

nazwa

Wykonanie

Opublikowano 23 czerwca 2013, autor: M.
Pierwszy dzień kalendarzowego lata minął, a noc świętojańska tuż przed nami- trzeba by więc pomyśleć o weekendowym grillowaniu z rodzinką. Proponuję najprostsze szaszłyki- z piersi kurczaka, wędzonego boczku i warzyw. Moje grillowanie niestety przeniosło się na patelnię (ulewa!), więc szaszłyki pozbawione były specyficznego zapachu węgla drzewnego. Ale nie ma tego złego- i tak były wyborne
Konieczny rekwizyt wieczoru- spray na komary!
Czas przygotowania: ok. 30 min marynowania mięsa+ 30 min przyrządzania
Składniki :
0, 5 kg piersi z kurczaka
300 g wędzonego boczku
1 papryka czerwona
1 słoiczek marynowanej papryki
3-4 małe cebule
przyprawy: sól, papryka słodka, przyprawa do kurczaka po węgiersku, czosnek granulowany, olej słonecznikowy
Przygotowanie :
Pierś z kurczaka należy pokroić w kostkę i marynować przez pół godziny w przyprawach i oleju. Wędzony boczek i paprykę (zarówno świeżą, jak i marynowaną) skroić w kostki. Cebulę pokroić w dość grube plasterki (cienkie rozpadną się podczas grillowania/smażenia).
Tak przygotowane składniki „wyjściowe” nabijamy na wykałaczki w kolejności pierś-papryka-boczek-cebula-pierś-papryka marynowana-boczek-cebula i grillujemy, bądź smażymy na dużej patelni z niewielką ilością oleju, aż pierś będzie na pewno dopieczona.
Informacje o M.
Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)
Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →
Źródło:http://zielone-oko-w-rosole.blog.pl/2013/06/23/szaszlyki-swietojanskie