ßßß Cookit - przepis na Sezamowe warzywa stir fry

Sezamowe warzywa stir fry

nazwa

Wykonanie

"Stir fry", czyli przygotowane metodą krótkiego smażenia z mieszaniem. Dzięki temu warzywa zachowują chrupkość, piękny kolor i jak najwięcej witamin. Połączone z aromatycznym sezamem, podane z ryżem lub makaronem stanowią pyszny, zdrowy posiłek. W sam raz na ożywienie ponurych jesiennych wieczorów. Danie wspaniale poddaje się modyfikacjom - możemy dowolnie dodawać i zmieniać warzywa, w zależności od tego, co lubimy i mamy pod ręką.
3-4 łyżki ziaren sezamu
1 brokuł
1 marchewka
1 papryka czerwona
1 cebula
1/2 niedużej cukinii
1/2 szklanki kukurydzy z puszki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
ew. chili
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
2-4 łyżki sosu sojowego jasnego
1. Sezam prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając, aż będzie złoty. Nie odchodzimy od patelni, aby się nie przypalił - przypalony sezam robi się gorzki. Uprażony sezam przesypujemy na talerz, by przerwać proces jego dalszego prażenia. Mimo, ze pięknie pachnie, nie dotykajmy go ani nie próbujmy - jest bardzo gorący.
2. Brokuł dzielimy na małe różyczki i wkładamy na wrzącą wodę. Gotujemy ok. 3-4 minuty. Odcedzamy.
(Obraną) cebulę, (obraną) marchewkę, paprykę i cukinię kroimy.
W woku lub dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju.
Wsypujemy przyprawę 5 smaków, chili (jeśli lubimy ostre smaki) i warzywa. Smażymy, mieszając, aż cebula zrobi się szklista.
Dodajemy wcześniej przygotowanego brokuła, posiekany czosnek, prażony sezam, cukier, olej sezamowy i sos sojowy. Mieszamy, smażymy jeszcze chwilę razem i podajemy z ryżem lub makaronem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/11/Sezamowe-warzywa-stir-fry.html