ßßß
Składniki :1 szklanka ryżu1/2 małej zielonej cukinii1/2 żółtej papryki1/2 czerwonej papryki1 średnia marchewka1 cebula ( może być czerwona będzie bardziej kolorowo )olej do smażenia1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego1/2 łyżeczki chilli1 łyżeczka cukru2 płaskie łyżeczki soli1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
Ryż gotujemy jak do obiadu , przelewamy gorący przez sitko o małych oczkach i przepłukujemy zimną wodą , aż całkowicie wystygnie ( hartujemy ) . Wszystkie warzywa siekamy drobniutko , jak tylko umiemy , optymalnie wielkości ziarenek ryżu , no ale , nie zawsze się udaje by ć tak precyzyjnym 😉 Najlepiej jeśli dysponujemy wok-em , rozgrzewamy w nim olej i wrzucamy warzywa , smażymy na bardzo dużym ogniu , cały czas mieszając , aż zmiękną . Dodajemy ryż , przyprawy i smażymy jeszcze jakieś 10 minut cały czas mieszając ,żeby uniknąć przypalenia . Gotowe , proste i pyszne 😉