Wykonanie
Adana to miasto w południowej Turcji, piąte pod względem wielkości, ważny ośrodek przemysłowo handlowy. Oprócz zabytków znane jest również z kebabu - potrawy zarejestrowanej w 2005 roku jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Adana kebab zwany był początkowo "Kıyma kebabı", czyli kebab z
mielonego mięsa. Warto spróbować tego smacznego, niezwykle aromatycznego kebabu. Przepis na podstawie Turkish Food Passion i książki "Classic Turkish Cooking" aut.
Ghillie Başan.

1/2 kg mielonej
wołowiny (lub
jagnięciny. Ja używam
wołowiny)3-4 ząbki
czosnku4 łyżki siekanej
natki pietruszki1/2 niedużej
cebuli2 łyżeczki mielonego kuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)2 łyżeczki
słodkiej papryki1,5 łyżeczki świeżo mielonego
czarnego pieprzu1,5 łyżeczki
soli - do smakuew. 1 plaster
chleba bez skórki - kebaby będą bardziej miękkiepatyczki do szaszłyków
Mięso wymieszać z obranym, przeciśniętym
czosnkiem, obraną, jak najdrobniej posiekaną
cebulą oraz
pietruszką,
przyprawami i ew. namoczonym wcześniej w wodzie i odciśniętym
chlebem. Dobrze wyrobić. Odstawić na 20 minut, by
mięso przeszło
smakami przypraw.Porcje
mięsa oklejać wokół patyczków do kebabów.Smażyć na patelni grillowej bądź piec w piekarniku.Dobrze smakuje z
ostrym sosem
chilli lub łagodnym
czosnkowo jogurtowym. Można podać z
pieczywem typu
pita lub
ryżem po turecku.