ßßß
Składniki :1 kg nerek wieprzowych2-3 cebule200 ml słodkiej śmietanki1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej2 ząbki czosnku1 łyżeczka płaska pieprzu czarnego1/2 łyżeczki płaskiej mielonego kminkusól do smakunatka pietruszki do posypania1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu – płaska1 l maślanki do moczenia nerek
Nerki przekrawamy na pół , wycinamy twarde białe części , płukamy w zimnej wodzie i wkładamy na noc do maślanki ( muszą być całkowicie zalane i stać w lodówce ) . Następnego dnia , zlewamy maślankę , nerki przekładamy do garnka z wodą i gotujemy przez 20 minut ( od zagotowania ) , wodę zlewamy , dolewamy świeżą i gotujemy następne 10 minut ( od zagotowania ) . Nerki odcedzamy , studzimy , kroimy w mniejsze kawałki . W brytfance rozgrzewamy masło z kilkoma kroplami oleju , podsmażamy na nim nerki .
Cebulę obieramy , kroimy , czosnek wyciskamy przez praskę , wszystko dokładamy do nerek, wlewamy 1 szklankę wody , solimy doprawiamy gałką , kminkiem , pieprzem , szczelnie zamykamy i dusimy na małym ogniu , co jakiś czas mieszając przez około 40 minut . W trakcie gotowania ,jeśli zbyt sos nam odparuje, dolewamy wodę w takiej ilości , żeby poziom ,był cały czas, taki sam jak po wlaniu szklanki wody . Na koniec, śmietankę mieszamy z mąką i dolewamy cały czas mieszając do gotujących się nerek , aż sos zgęstnieje . Wszystko posypujemy siekaną natką pietruszki i można serwować , najsmaczniejsze ze swojskim chlebem na zakwasie 😉