Wykonanie
Podroby to ciężki temat dla niektórych , jak już niejednokrotnie
pisałam , a nerki mogą wygnać z domu nawet największych twardzieli , jeśli są źle zrobione 😉 Przygotowanie tego specjału nie jest proste , ale efekt wart zachodu , naprawdę są pyszne i mimo ,że wiele osób się ze mną nie zgodzi ,
będę je mocno zachwalać . No oczywiście przygotowując musimy je bardzo dokładnie oczyścić i wymoczyć , żeby nie pachniało w domu miejskim szaletem 😉
Podroby są bardzo zdrowe , zazwyczaj mniej kaloryczne niż inne kawałki
mięsa i do tego bogate w związki których próżno szukać gdzie indziej . Tak więc nie wiejmy od stołu , na hasło nerka – przecież nikt nie chce nam jej wyciąć , tylko podać 😉

Składniki :1 kg nerek wieprzowych2-3
cebule200 ml słodkiej
śmietanki1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej2 ząbki
czosnku1 łyżeczka płaska
pieprzu czarnego1/2 łyżeczki płaskiej mielonego
kminkusól do smaku
natka pietruszki do posypania1 łyżka
mąki do zagęszczenia sosu – płaska1 l
maślanki do moczenia nerek


Nerki przekrawamy na pół , wycinamy twarde białe części , płukamy w zimnej wodzie i wkładamy na noc do
maślanki ( muszą być całkowicie zalane i stać w lodówce ) . Następnego dnia , zlewamy
maślankę , nerki przekładamy do garnka z
wodą i gotujemy przez 20 minut ( od zagotowania ) ,
wodę zlewamy , dolewamy świeżą i gotujemy następne 10 minut ( od zagotowania ) . Nerki odcedzamy , studzimy , kroimy w mniejsze kawałki . W brytfance rozgrzewamy
masło z kilkoma kroplami
oleju , podsmażamy na nim nerki .

Cebulę obieramy , kroimy ,
czosnek wyciskamy przez praskę , wszystko dokładamy do nerek, wlewamy 1 szklankę
wody , solimy doprawiamy gałką ,
kminkiem ,
pieprzem , szczelnie zamykamy i dusimy na małym ogniu , co jakiś czas mieszając przez około 40 minut . W trakcie gotowania ,jeśli zbyt sos nam odparuje, dolewamy
wodę w takiej ilości , żeby poziom ,był cały czas, taki sam jak po wlaniu szklanki
wody . Na koniec,
śmietankę mieszamy z
mąką i dolewamy cały czas mieszając do gotujących się nerek , aż sos zgęstnieje . Wszystko posypujemy siekaną
natką pietruszki i można serwować , najsmaczniejsze ze swojskim
chlebem na zakwasie 😉
