ßßß
Ten przepis jest inspirowany potrawą z mojej ulubionej książki kucharskiej, czyli wspominanej już wielokrotnie Jadłonomii. Jest idealny na sobotnie śniadanie w piżamie, ze świeżym chlebem podgrzanym przez chwilę w piekarniku i kubkiem ciepłej herbaty z miodem. To świetna odskocznia od jajecznicy, bardzo pożywna, bogata w smaku i sycąca alternatywa dla mięsnych kanapek czy tostów. Uwielbiam i regularnie pojawia się na naszym stole ;)* kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.Składniki na 4 porcj e .► czerwona soczewica, sucha [180 g/ szklanka]► cebula [200 g / 2 sztuki]► passata pomidorowa [200 ml]► olej rzepakowy [10 g / łyżka]► papryka słodka [pół łyżeczki]► czosnek granulowany [pół łyżeczki]► sól [łyżeczka]Cebulę pokrojoną w kostkę lub piórka podsmażyć na oleju rzepakowym.Gdy cebula się zeszkli, dorzucić do niej suchą soczewicę i podsmażać przez 5 min z przyprawami.Po tym czasie, zalać cebulę i soczewicę wrzątkiem odrobinę ponad powierzchnię składników i dusić na średnim ogniu do momentu, aż soczewica zmięknie (5-7 min).Dodać passatę pomidorową, ewentualnie doprawić do smaku i dusić przez kolejne 5 minut.Podawać ze świeżym chlebem na gorąco.