Wykonanie

Ten przepis jest inspirowany potrawą z mojej ulubionej książki kucharskiej, czyli wspominanej już wielokrotnie Jadłonomii. Jest idealny na sobotnie śniadanie w piżamie, ze świeżym
chlebem podgrzanym przez chwilę w piekarniku i
kubkiem ciepłej
herbaty z
miodem. To świetna odskocznia od jajecznicy, bardzo pożywna, bogata w smaku i sycąca alternatywa dla
mięsnych kanapek czy tostów. Uwielbiam i regularnie pojawia się na naszym
stole ;)* kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.Składniki na 4 porcj e .►
czerwona soczewica, sucha [180 g/ szklanka]►
cebula [200 g / 2 sztuki]► passata pomidorowa [200 ml]►
olej rzepakowy [10 g / łyżka]►
papryka słodka [pół łyżeczki]►
czosnek granulowany [pół łyżeczki]►
sól [łyżeczka]
Cebulę pokrojoną w kostkę lub piórka podsmażyć na
oleju rzepakowym.Gdy
cebula się zeszkli, dorzucić do niej
suchą soczewicę i podsmażać przez 5 min z
przyprawami.Po tym czasie, zalać
cebulę i
soczewicę wrzątkiem odrobinę ponad powierzchnię składników i dusić na średnim ogniu do momentu, aż
soczewica zmięknie (5-7 min).Dodać passatę
pomidorową, ewentualnie doprawić do smaku i dusić przez kolejne 5 minut.Podawać ze świeżym
chlebem na gorąco.