Wykonanie

Przepis znalazłam w tej książce i niewiele z nim kombinowałam :) Gdyby nie to smażenie w głębokim
oleju byłaby to idealnie zdrowa przekąska. Smacznego !Składniki:- 0,5 szklanki
soczewicy czerwonej- 0,5 szklanki
sezamu- 3 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz,
bazylia,
papryka słodka-
olej rzepakowySoczewicę zalać gorącą
wodą i moczyć minimum 2 godziny. Odcedzić i zmiksować z 1/2 szklanki
wody, na w miarę jednolitą masę. Poddusić w garnku, aż masa soczewicowa zacznie odchodzić od ścianek (ok. 4 minuty). Dodać
sezam, wyciśnięty
czosnek, doprawić. Masę przełożyć do delikatnie posmarowanego
olejem plastikowego pojemnika. Odstawić do wystygnięcia, najlepiej do lodówki. Pokroić na paski (grubość ok. 1 cm) i smażyć na głębokim tłuszczu.