ßßß Cookit - przepis na Pasta z soczewicy

Pasta z soczewicy

nazwa

Wykonanie

Składniki:
(na 8 porcji)
- ½ szklanki czerwonej soczewicy (90g),
- 2 łyżki prażonych nasion słonecznika (30g),
- łyżeczka koncentratu pomidorowego (15g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (10g),
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz, bazylia, papryka słodka i ostra.
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę płuczemy, zalewamy szklanką wody i gotujemy aż wchłonie całą wodę.
2.Ugotowaną soczewicę, nasiona słonecznika, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, czosnek i przyprawy miksujemy na gładką pastę.
Pasta jest bogata w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- cynk (pochodzący z soczewicy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z nasion słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 35 g
Energia: 69 , 1 kcal
Białko: 3,9 g
Tłuszcze: 3 , 1 g
Węglowodany: 7 , 6 g
Błonnik pokarmowy : 1 , 3 g
Smaczneg o i zdr owe go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2014/03/pasta-z-soczewicy.html