Wykonanie
Składniki:(na 8 porcji)- ½ szklanki
czerwonej soczewicy (90g),- 2 łyżki prażonych
nasion słonecznika (30g),- łyżeczka
koncentratu pomidorowego (15g),- łyżeczka
oleju rzepakowego (10g),- ząbek
czosnku,-
sól,
pieprz,
bazylia,
papryka słodka i ostra.Sposób przygotowania:1.
Soczewicę płuczemy, zalewamy szklanką
wody i gotujemy aż wchłonie całą
wodę.2.Ugotowaną
soczewicę,
nasiona słonecznika,
koncentrat pomidorowy,
olej rzepakowy,
czosnek i
przyprawy miksujemy na gładką pastę.

Pasta jest bogata w:- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości,- cynk (pochodzący z
soczewicy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci,- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z
nasion słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 35 gEnergia: 69 , 1 kcal
Białko: 3,9 gTłuszcze: 3 , 1 gWęglowodany: 7 , 6 gBłonnik pokarmowy : 1 , 3 gSmaczneg o i zdr owe goTrójko lorowa Tę cza