ßßß
Składniki:5-6 porcji500 g makaronu świderki350 g piersi z kurczaka250 g świeżego szpinaku150 g suszonych pomidorów w oleju400 g jogurtu naturalnego150 g serka koziego twarogowego do smarowania150 g sera półtwardego dojrzewającego (użyłam włoskiego Provolone Piccante)150 g tartej mozzarelli3 ząbki czosnku3 łyżki orzeszków piniowychmała cebulapęczek koperkusólpieprzłyżka masłaWykonanie:Półtwardy ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka, pomidory w kostkę, a koperek siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Orzeszki piniowe prażymy chwilę na suchej patelni. Pierś z kurczaka kroimy grubą kostkę.Na dużej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy czosnek z cebulą i koperkiem. Po chwili dodajemy szpinak, a gdy zmniejszy objętość dodajemy jogurt i kozi serek. Mieszamy. Następnie dodajemy pierś z kurczaka, przyprawiamy solą oraz pieprzem i po około 6-7 minutach odstawiamy z gazu.W międzyczasie gotujemy makaron al dente i przekładamy do dużej miski.Dodajemy szpinak z sosem, pomidory suszone, orzeszki piniowe i starty półtwardy ser. Mieszamy.Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy mozzarellą i pieczemy przez 15 minut w 180 °C.Gotowe! Smacznego!

Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ