ßßß
Składniki:- sos pomidorowy (przepis),- sos beszamelowy (przepis),- mięso mielone (500 g),- mozzarella,- 1 opakowanie świeżego szpinaku,- 1 cebula,- 2-3 ząbki czosnku,- sól, pieprz do smaku,- makaron lasagne,- 1 łyżeczka masła + 1 łyżeczka oleju.Przygotowujemy sosy: pomidorowy i beszamelowy zgodnie z przepisami (linki na liście składników). Mięso mielone podsmażamy (najlepiej bez tłuszczu), przyprawiamy do smaku. Dodajemy sos pomidorowy.Na rozgrzanym tłuszczu (1 łyżeczka masła+ 1 łyżeczka oleju) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po chwili dodajemy umyte i lekko osuszone liście szpinaku. Podsmażamy, aż zmniejszą objętość. Na koniec przyprawiamy do smaku.Dno naczynia żaroodpornego smarujemy lekko sosem beszamelowym, układamy płaty surowego makaronu, ponownie smarujemy sosem beszamelowym, następnie sosem mięsno-pomidorowym, posypujemy odrobiną startej mozzarelli, układamy płaty makaronu, smarujemy sosem beszamelowym, układamy nadzienie szpinakowe i od nowa - makaron, sos beszamelowy, sos pomidorowy, ser, makaron, sos beszamelowy, szpinak - aż do skończenia składników. Ostatnią warstwę stanowi starta mozzarella. Naczynie przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40-50 minut, do momentu miękkości makaronu. Smacznego!