ßßß
Składniki:4 porcje500 g gnocchi200 g piersi z kurczaka200 g sera cheddarpół pęczka szparagów (ok. 10 sztuk)250 g pieczarek100 ml śmietanki kremówki200 ml mleka (2%)1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowegopęczek natki pietruszki2 łyżki startego Grana Padanołyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy warzywnej½ łyżeczki gałki muszkatołowej2 ząbki czosnkusólpieprzłyżka oliwy z oliwekWykonanie:Szparagi i pieczarki obieramy. Szparagi tniemy na 4 cm kawałki, a pieczarki w plasterki. Cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę siekamy.Gnocchi gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsączamy i odstawiamy na bok. Kurczaka gotujemy w wodzie z przyprawą warzywną przez około 5-7 minut. Wyjmujemy z wody i gdy przestygnie rwiemy na kawałki.W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek. Po około 30 sekundach, cały czas mieszając (trzepaczką) powoli wsypujemy mąkę. Następnie wlewamy śmietankę i mleko. Mieszając wrzucamy cheddar. Gdy się rozpuści dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do sosu dorzucamy szparagi, pieczarki i kurczaka. Mieszamy i po około 3-4 minutach dodajemy pietruszkę. Na koniec dodajemy gnocchi. Mieszamy.Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy Grana Padano. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy gnocchi przez 25 minut.Podajemy od razu, smacznego !
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ