Wykonanie
Co jakiś czas mamy z koleżankami taki babski wieczór, na którym wspólnie coś gotujemy a
potem zajadamy się w akompaniamencie
winka i najświeższych ploteczek ;) Zazwyczaj nie zastanawiam się wcześniej co będziemy danego dnia jeść, tylko szukam inspiracji w sklepie :) Ostatnim razem zainspirowały mnie
zielone szparagi (pierwsze w tym roku!), gnocchi i
cheddar. Jako, że wśród nas są wegetarianki – na spotkaniu zrobiłam wersję z dodatkiem
papryki. W domu jednak musiałam
paprykę zamienić na
kurczaka, chociaż przyznam że obie wersje mi smakują :)

Składniki:4 porcje500 g gnocchi200 g
piersi z kurczaka200 g
sera cheddarpół pęczka
szparagów (ok. 10 sztuk)250 g
pieczarek100 ml
śmietanki kremówki200 ml
mleka (2%)1,5 łyżeczki
koncentratu pomidorowegopęczek
natki pietruszki2 łyżki startego
Grana Padanołyżeczka
mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej1 łyżeczka
uniwersalnej przyprawy warzywnej½ łyżeczki
gałki muszkatołowej2 ząbki
czosnkusólpieprzłyżka
oliwy z oliwekWykonanie:
Szparagi i
pieczarki obieramy.
Szparagi tniemy na 4 cm kawałki, a
pieczarki w plasterki.
Cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Natkę siekamy.Gnocchi gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsączamy i odstawiamy na bok.
Kurczaka gotujemy w wodzie z
przyprawą warzywną przez około 5-7 minut. Wyjmujemy z
wody i gdy przestygnie rwiemy na kawałki.W garnku rozgrzewamy
oliwę i podsmażamy na niej
czosnek. Po około 30 sekundach, cały czas mieszając (trzepaczką) powoli wsypujemy
mąkę. Następnie wlewamy
śmietankę i
mleko. Mieszając wrzucamy
cheddar. Gdy się rozpuści dodajemy
koncentrat pomidorowy i przyprawiamy
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem. Do sosu dorzucamy
szparagi,
pieczarki i
kurczaka. Mieszamy i po około 3-4 minutach dodajemy
pietruszkę. Na koniec dodajemy gnocchi. Mieszamy.Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy
Grana Padano. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy gnocchi przez 25 minut.Podajemy od razu, smacznego !


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ