Wykonanie
Jeszcze w tematyce Świąt. Podejrzałam kiedyś Jakubiaka na kuchni+ jak przyrządzał coś w podobnym stylu. Nie chcę robić reklamy temu panu, ale danie mnie zaciekawiło, zrobiłam i wyszło smakowite i warte zareklamowania, choć to oczywiście moja wolna interpretacja, a nie dosłowna :)

4 pętka
kiełbasy białej surowej
oliwa do skropienia
majeranekpieprzsos:150 ml
mleka150 ml
śmietanki 30%1 czubata łyżka
mąki2 łyżki
masła1 duży ząbek
czosnkusól,
pieprz do smakuczubata łyżka tartego
chrzanu (lub dobrego ze słoiczka) - możecie dać oczywiście mniej, wedle smakuKarmelizowana
marchewka:2 średnie
marchewki pokrojone w słupkiwrzątek +sól+odrobina
cukru1łyżka
masła + starta
gałka muszkatołowa ( jakieś 1/4 łyżeczki)posiekana
natka pietruszkiKiełbasę zaparzamy , odsączamy, układamy w naczyniu żaroodpornym skropionym
oliwą.
Kiełbasę posypujemy
pieprzem i
majerankiem. Zapiekamy wstępnie samą
kiełbasę ok. 15-20 minut.W tym czasie przygotowujemy sos i
marchewkę.
Marchewkę wrzucamy na osolony i lekko osłodzony wrzątek na parę minut tak by lekko zmiękła ale pozostała krucha.
Potem rozgrzewamy
masło z
gałką muszkatłową na patelni, wrzucamy odsączoną z
wody marchewkę i krótko szklimy. Odstawiamy.Sos: roztapiamy
masło, wsypujemy
mąkę i rozprowadzamy chwilkę smażąc. Zalewamy
mlekiem i
śmietanką, dorzucamy
czosnek i
przyprawy, gotujemy na wolnym gniu mieszając aż zgęstnieje. Dodajemy łyżkę
chrzanu na koniec.Wyciągamy z piecyka podpieczoną
kiełbasę, zalewamy sosem, dodajemy
marchewki, posypujemy
natką i zapiekamy jeszcze razem ok.10 minut. Gotowe.