Wykonanie

O właściwościach i dobrotliwościach
marchewki nie
będę się rozpisywać.Jest też wspaniałym, bardzo często uzdrawiającym „dodatkiem” w naszej diecie.Dziś
marchewka gotowana na gęsto. Doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju klopsików, pulpetów, kotletów mielonych,
mięs gotowanych.

Można ją przyrządzać na słodko (jak byliśmy mali – taką
marchewkę na słodko przygotowywała nam nasza Mama) lub na słono … bez przyprawiania też jest bardzo smaczna.Co będzie potrzebne:60dkg
marchwi3dkg dkg
masła (opcjonalnie)1 łyżka
mąki1/2 szklanki
mlekatłuszcz do gotowania
marchwi ( ½ łyżeczki
masła lub ½ łyżeczka
oliwy)
Sól,
cukier do smakuZielona
natka pietruszki (opcjonalnie)Jak przyrządzić :
Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można również pokroić w kosteczkę lub w półtalarki).Zalać niewielką ilością wrzącej
wody, dodać odrobinę
soli, tłuszczu i płaską łyżeczkę
cukru - gotować do miękkości pod przykryciem.Następnie, rozprowadzić
mąkę z
mlekiem (najlepiej w dużym kubku lub miseczce. Ilość
mąki podana jest orientacyjnie i zależy od ilości
wody która pozostaje z procesu gotowania
marchewki), rozprowadzić gorącym
wywarem z
marchwi, dodać powoli do
marchwi i cały czas mieszając zagotować.W dietach nie ograniczających tłuszczu - można dodać świeże
masło zamiast
mleka. Wtedy rozetrzeć
masło z
mąką rozprowadzić gorącym
wywarem z
marchwi i doprowadzić do zagotowania cały czas mieszając - analogicznie jak przy opcji z
mlekiem.

Po zagotowaniu odstawić z ognia, doprawić wedle upodobania lub konieczności.Smacznego